Te eng en te kinderachtig

ParaNorman

Regie: Sam Fell, Chris Butler. ***

ParaNorman kostte twee jaar werk: het is dan ook een stopmotion-animatiefilm in 3D. Animatiestudio Laika maakte eerder Coraline van Henry Selick, die met Tim Burton samenwerkte voor The Nightmare Before Christmas (1993). ParaNorman doet met zijn duistere toon en zwarte humor aan die films denken. Het begint met een liefdevolle ode aan klassieke horror uit de jaren dertig; daarna wordt het een onvervalste zombiefilm. Norman is een elfjarig buitenbeentje dat met de doden kan praten, in een dorp dat ooit door een heks werd vervloekt. Hierdoor komen de mensen die haar tot de brandstapel veroordeelden weer tot leven als zombies. Het met zorg gemaakte ParaNorman valt tussen wal en schip. Eigenlijk te eng voor kinderen, voor volwassenen net te kinderachtig.

    • André Waardenburg