Talibaan gedood na aanval op basis Pakistan

Strijders van de Pakistaanse Talibaan hebben vanmorgen een aanval uitgevoerd op een basis van de Pakistaanse luchtmacht. Tien mensen – negen radicale islamitische strijders en één soldaat – kwamen om het leven. De commandant van de basis liep een schotwond in de schouder op.

Volgens een Pakistaanse woordvoerder ging het niet om een basis waar kernwapens zijn opgeslagen. Wel vormt de basis, zo’n 75 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Islamabad, de standplaats voor een aantal F-16 gevechtsvliegtuigen. Ook ligt er naast het complex een fabriek, waar onder meer samen met China militaire vliegtuigen worden gemaakt.

De Talibaan, die waren bewapend met automatische geweren en raketwerpers en in sommige gevallen ook explosieven op hun lichaam hadden aangebracht, wisten om 2 uur ’s nachts lokale tijd door te dringen tot de Minhas-luchtmachtbasis bij de plaats Kamra door over een bijna drie meter hoge muur te klimmen. Veel militairen waren echter in verband met de vastenmaand ramadan op dat moment al op om te bidden en te ontbijten voor zonsopkomst.

Er volgde een urenlang vuurgevecht met de militairen op de basis, die al spoedig versterking kregen van commando’s van buitenaf. In een fel vuurgevecht werden acht van de radicale islamitische strijders uiteindelijk gedood. Een negende dode werd later buiten het complex gevonden. De Talibaan zagen kans een vliegtuig in een hangar te beschadigen. Bommen die de aanvallers op de basis bleken te hebben achtergelaten konden naderhand echter onschadelijk worden gemaakt. Het was niet duidelijk of er ook Talibaan-strijders hebben weten te ontsnappen.

De Talibaan namen via een woordvoerder later telefonisch de verantwoordelijkheid voor de aanval op zich. „,We zijn trots op deze operatie”, aldus hun zegsman Ehsanullah Ehsan. „Onze leiding had al langgeleden besloten een aanval uit te voeren op de basis in Kamra.”

Ook in 2007 en 2009 hadden radicale moslims met explosieven op hun lichaam al eens geprobeerd om de luchtmachtbasis bij Kamra te bereiken, beide keren zonder succes.

Dat het de Talibaan ditmaal wel lukte betekent gezichtsverlies voor het Pakistaanse leger. Het leger heeft herhaaldelijk via grote acties in de buurt van de grens met Afghanistan geprobeerd de Pakistaanse Talibaan – wel te onderscheiden van de Afghaanse Talibaan met wie Pakistan beduidend betere relaties onderhoudt – voorgoed uit te schakelen als machtsfactor. Maar daarin zijn de militairen tot dusverre niet geslaagd. (Reuters, AP, BBC)