Strafexpeditie in Brussel

Het Nederlands elftal verloor gisteren zijn eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. België was met 4-2 te sterk in een oefenduel.

Christian Benteke of Belgium celebrates after scoring against Netherlands during their friendly soccer match at the King Baudouin stadium in Brussels August 15, 2012. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT SOCCER)
Christian Benteke of Belgium celebrates after scoring against Netherlands during their friendly soccer match at the King Baudouin stadium in Brussels August 15, 2012. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Brussel. Robin van Persie deed met de wisselspelers van Oranje een rondo in een hoek van het veld in het Koning Boudewijnstadion toen op de perstribune het nieuws doordrong over zijn aanstaande transfer naar Manchester United. Alsof de Arsenal-spits aan Louis van Gaal wilde laten zien dat hij de regie in handen heeft en nog altijd zelf bepaalt wanneer hij wereldnieuws is. Laat me hier maar de warming-up doen met Bruno Martins Indi, Tim Krul en Nick Viergever. Ik ben nog altijd de belangrijkste speler in de grote voetbalwereld buiten het kleine Nederland.

Maar hij kwam er niet in, gisteren tijdens de oefeninterland tegen België. Misschien ook maar beter, zal hij achteraf hebben gedacht. Louis van Gaal koos dinsdag onomwonden voor Klaas-Jan Huntelaar in de spits en met hem in de punt van de aanval werd gisteren aan de wederopbouw van Oranje begonnen. Maar het werd een strafexpeditie. De nieuwe bondscoach verloor zijn eerste interland sinds de mislukte kwalificatiereeks voor het WK in 2002 met 4-2.

Christian Benteke kapte Joris Mathijsen in de twintigste minuut uit en zette de Rode Duivels op een 1-0 voorsprong. Het Nederlandse elftal, met vijf debutanten, kwam na rust nog wel op voorsprong door Luciano Narsingh en Huntelaar. Maar Dries Mertens, Romelu Lukaku en Jan Vertonghen straften daarna de fouten bij Oranje af .

De nieuwe bondscoach schiep meteen duidelijkheid, dinsdag, door Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur te geven boven Van Persie. Aan Van Gaal de taak om beide vedetten in het gareel te krijgen. Pas dan kan er voorzichtig worden gebouwd aan een saamhorig en succesvol Nederlandse elftal.

Het luxe-probleem in de spits bleek een etterend dossier dat zijn voorganger Bert van Marwijk maar niet kon oplossen. Huntelaar en Van Persie werden na het EK beide gezien als belangrijke sfeerverziekers tijdens het EK, elk op zijn eigen manier. Van Persie bedong bij Van Marwijk een uitzonderingspositie door als enige selectiespeler niet met de pers te hoeven praten. Huntelaar muitte uit onvrede over zijn reserverol.

Wie dacht dat een rustige zomer zou volgen voor de twee Nederlandse superspitsen had het mis. Van Persie gaf daags na het EK in Polen en Oekraïne aan zijn contract bij Arsenal, waar hij aan het uitgroeien was tot clubicoon, niet te willen verlengen. Als reden gaf hij op dat hij het niet eens was met het zuinige beleid van de club die al zeven jaar geen hoofdprijs meer won.

Huntelaar beleefde op 28-jarige leeftijd afgelopen seizoen eindelijk zijn doorbraak als internationale topspits. Met 29 doelpunten werd hij topscorer in de sterke Duitse Bundesliga, maar hij weet ook dat dat voor subtopper Schalke 04 was en dat hij weinig kans maakt om in Gelsenkirchen om de grote prijzen mee te doen. Ook hij had deze zomer dus geen haast om bij te tekenen.

In Brussel knokte Huntelaar in de eerste helft voor elke meter, maar centrumverdedigers Daniel Van Buyten en Thomas Vermaelen hielden hem er probleemloos onder. De Schalke-spits dacht vlak voor rust de gelijkmaker binnengetikt te hebben, maar aangever Arjen Robben bleek vanuit buitenspelpositie te zijn vertrokken. Robben was kort na rust twee keer aangever. Huntelaar kwam bij de 1-1 van Narsingh nog een teenlengte te kort om het doelpunt zelf te maken. Een minuut later gaf de Nederlandse spits wel het laatste tikje.

Maar Nederland stortte in. Doelman Maarten Stekelenburg trad een aantal keer formidabel op. Maar de defensieve mankementen van een ultra-jonge Oranjeverdediging werden pijnlijk blootgelegd. Van Gaal gooide, met het vizier alvast op het WK in 2014 in Brazilië, na rust de vier jonge verdedigers Nick Viergever, Stefan de Vrij, Martins Indi en Ricardo van Rhijn voor de leeuwen. Het gevolg was dat Nederland hoe langer de tweede helft duurde hoe meer werd overlopen.

Het was de ervaren kracht Nigel de Jong die de bal inleverde aan Dries Mertens, die de 2-2 maakte en een pijnlijke afgang inleidde. Van Gaal moest lijdzaam toezien hoe het begin van de campagne die hemzelf als bondscoach en Oranje als elftal moet rehabiliteren, op een zware nederlaag uitdraaide. Duidelijkheid lijkt Van Gaals credo, en duidelijk waren de verhoudingen tegen België.