SP was altijd hard over Europa, maar nu schrikt iedereen pas

SP-leider Roemer koos een zakenkrant om uit te halen naar Europa. Geen nieuw geluid, maar de impact is groot omdat hier wellicht de nieuwe premier spreekt.

Harde woorden van de altijd zo beminnelijke SP-leider Emile Roemer. „Over my dead body”, zegt hij vanochtend in het Financieele Dagblad als een mogelijke Brusselse boete voor een te hoog begrotingstekort aan de orde komt. Ook Henk Kamp nam gisteren in diverse media stelling tegen Europa. Als minister van Sociale Zaken (VVD) moet hij zich voortdurend met Brusselse regeltjes bezighouden. „Onnutte zaken” zoals „anti-slipzolen voor kappers”.

September wordt een spannende maand voor de euro. Er wordt gesproken over het blijven steunen van Griekenland, waarover ook in Duitsland nu een fel debat woedt. Nederlandse politici gooien olie op het vuur door van Europa een belangrijk verkiezingsthema te maken.

De SP was altijd zeer kritisch over Europa, maar nu komen de harde woorden niet van een partij die nooit regeerde, maar uit de mond van een kandidaat-premier. Roemers weerstand tegen een Europese boete haalde vanochtend dan ook de internationale persbureaus. Zo’n boete zou actueel worden als het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar de 3 procent overschrijdt.

Met zijn aanval op „de belachelijke boete” hekelt hij de „Europese boekhoudersmentaliteit”. Maar het gaat eveneens om de Haagse boekhoudersmentaliteit: Nederland stond aan de basis van een hard Europees beleid tegen landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden. Met boetes als uiterste consequentie.

In de eurocrisis voer de SP altijd een eigen koers die dwars inging tegen het kabinetsbeleid. En die andere koers geldt ook voor het begrotingsbeleid. De SP wil juist investeren in plaats van bezuinigen, maar Roemer komt, zo zegt hij tegen het FD, „volgend jaar echt niet met een begrotingstekort van 4, 5 of 6 procent”. Zo lijkt dus ook bij hem toch de 3 procent in beeld te komen.

Ondanks de kritiek op Europa zal de SP de PVV niet snel overtreffen. Die partij voert een hardere strijd. „Eurocraten kunnen hun zakken blijven vullen”, meldde de partij van Wilders gisteren in de strijd tegen „megalomane salarissen” in Brussel.

Ook de VVD zal de Europese slogans van de PVV niet willen overtreffen. Toch probeerde Kamp de PVV op dit punt partij te geven, natuurlijk zonder Wilders te noemen. Soms is hij wel „een kwart van zijn tijd” bezig met Brusselse bemoeizucht.

Serieuzer zijn de nieuwe Europese pensioenplannen die Kamp in Elsevier „onacceptabel” noemt, die tot forse premiestijgingen zouden leiden. „Ik ga er absoluut voor liggen.” CDA’er Pieter Omtzigt is verbaasd, want in juni schreef Kamp nog „in den brede” in te stemmen met de Europese doelstellingen. Omtzigt wil nog voor de verkiezingen, uitleg over deze „stoere” taal. De komende weken staan garant voor meer stoere taal. Brussel is gewaarschuwd.

    • Erik van der Walle