SNS Reaal ziet winst flink oplopen ondanks forse verliezen vastgoedtak

SNS Reaal lijkt ondanks de mooie cijfers niet sterk genoeg om de staatssteun terug te betalen en zal waarschijnlijk nog steeds onderdelen proberen te verkopen. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ondanks de continu stijgende verliezen op zijn vastgoedportefeuille heeft SNS Reaal in de eerste helft van 2012 een ruim verdubbelde winst laten noteren. Vooral de verzekeringsactiviteiten deden de zwarte cijfers uiteindelijk uitkomen op 115 miljoen euro in de plus. Over het eerste kwartaal werd nog een licht verlies geleden.

De van de bankverzekeraar maakte vanochtend de halfjaarcijfers bekend. De nettowinst van de bankactiviteiten daalde wel fors, met veertig procent naar 73 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Ronald Latenstein wees in een toelichting op de “voortdurende uitdagende economische omgeving”. Eerder deze week bleek dat SNS in het tweede kwartaal liefst 75 procent minder hypotheken heeft verkocht, waardoor het niet meer in de top-tien van Nederlandse hypotheekverstrekkers staat.

De verzekeringstak Reaal zag zijn nettowinst juist bijna verdrievoudigen naar 164 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat derivaten meer waard werden, schrijft het bedrijf in een begeleidend persbericht. Eerder dit jaar werd bekend dat SNS er juist over dacht de verzekeringsactiviteiten van Reaal en Zwitserleven van de hand te doen.

Verlies vastgoedtak binnen jaar van 13 naar 131 miljoen

Het verlies op de problematische vastgoedtak van SNS Reaal steeg ook in het eerste halfjaar weer, op jaarbasis met 13 miljoen euro naar 131 miljoen euro. Daardoor komt SNS Reaal voorlopig niet toe aan het aflossen van zijn resterende staatsschuld van 848 miljoen euro. Het heeft daar nog tot eind 2013 de tijd voor.

In plaats van zijn schuld aan de belastingbetaler af te lossen, kiest SNS er voor de kernkapitaalratio van zijn bankactivteiten en de solvabiliteit van Reaal te versterken. Het bedrijf heeft daarvoor al bijna zevenhonderd miljoen euro vrijgemaakt.