Slechte leningen banken verdubbeld

Europese banken hebben 1.000 miljard euro aan slechte leningen op de balans staat. Dat is het dubbele van de waarde van slechte leningen die banken in 2008 bezaten. Dat schrijven onderzoekers van consultancybedrijf PWC in een rapport dat gisteren openbaar werd gemaakt. Ter vergelijking, Europese banken hebben volgens de branchevereniging European Banking Federation in totaal circa 44.000 miljard euro. Het totaal aan slechte leningen is dus circa 2,3 procent van de waarde van alle uitstaande leningen.

Duitse (196 miljard euro), Britse (172 miljard), Spaanse (136 miljard), Ierse (119 miljard) en Italiaanse (107 miljard) banken bezitten de meeste leningen die waarschijnlijk niet terugbetaald zullen worden. Dat is verklaarbaar. Duitsland en Groot-Brittannië hebben de grootste financiële sector van Europa. Spanje, Ierland en Italië kampen met economische krimp en hoge werkloosheid. Volgens PWC zullen banken als gevolg van de crisis de komende jaren nog meer slechte leningen bezitten.

In 2008 hadden de Nederlandse banken 32 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan. Afgelopen jaar 52 miljard, aldus de berekeningen van PWC. Volgens de onderzoekers hadden Nederlandse banken in 2009 het slechtste jaar. Toen werd 3,2 procent van de uitstaande leningen niet geïnd. Dat daalde vorig jaar naar 2,9 procent.

Het is niet zo dat banken helemaal niks kunnen met slechte leningen. In de financiële wereld bestaan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen van slechte leningen van banken. Zij bieden een lage prijs, met de inschatting dat ze meer terugkrijgen dat de bank verwacht. Een hypotheeklening die nu niet afbetaald wordt, kan wellicht weer een goede lening worden als de economie weer aantrekt.