Schietpartij in strijd om homorecht in Amerika

De soms agressieve, soms ludieke acties voor en tegen het homohuwelijk in Amerika hebben een climax bereikt met een schietincident gisteren in Washington. De beveiliger van een christelijke lobbygroep werd in zijn arm geschoten door een 28-jarige vrijwilliger van een organisatie voor homorechten. De man is gearresteerd.

Het conservatieve Family Research Council, waar het schot werd gelost, is tegen het homohuwelijk. De schutter riep kreten tegen de standpunten van de christelijke groep, vertelden ooggetuigen in de Amerikaanse media. Een verder bewijs dat het incident te maken heeft met het homohuwelijk werd gevonden in berichten dat de verdachte spullen in zijn tas had over Chick-fil-A.

De fastfoodketen Chick-fil-A is deze zomer het mikpunt geworden van homoactivisten nadat de eigenaar zich had uitgesproken tegen het homohuwelijk. Voor- en tegenstanders hebben demonstraties gehouden bij filialen van de kipketen.

Organisaties die het huwelijk willen beperken tot man en vrouw hebben gisteren gezegd dat het uit moet zijn met tegenstanders van het homohuwelijk als ‘haters’ te bestempelen. De National Organization for Marriage, een groep die zich inzet voor het ‘traditionele huwelijk’, zei in verklaring dat dit agressie uitlokt, zoals in Washington. „Homorechtenorganisaties in dit land hebben mensen die het huwelijk willen beschermen verstoten door ze ‘hatelijk’ en ‘onverdraagzaam’ te noemen”, aldus de verklaring.

Homorechtenorganisaties hebben hun afschuw uitgesproken over de daad van de schutter, die volgens de lobbygroep waar hij vrijwilligerswerk deed nooit tekenen van geweld heeft laten zien.