SBM Offshore krabbelt weer overeind

SBM Offshore kan halverwege 2012 op een aanzienlijk beter resultaat bogen dan een jaar geleden. De Nederlandse maker van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten draaide in de eerste zes maanden van het jaar 14 procent meer omzet: van 1,46 naar 1,67 miljard dollar. De nettowinst groeide ook: naar 158 miljoen dollar (129 miljoen euro). Daarbij zegt het bedrijf „flinke stappen te hebben genomen in de transformatie van de strategie, de structuur en de cultuur”.

Met de positieve cijfers lijkt het bedrijf wat ademruimte te krijgen na het rampjaar 2011, waarin SBM in de eerste zes maanden een verlies leed van ruim 250 miljoen dollar. SBM verloor bijna een miljard dollar door afschrijvingen. Dit verlies werd veroorzaakt door het debacle rond de bouw van een olieplatform 100 kilometer buiten de kust van Noorwegen. Het project liep enorme vertraging op en leidde tot het vertrek van een aantal topmannen binnen het bedrijf.

Nog altijd is het project in het Yme-olieveld in de Noordzee niet afgerond. Hierover is het bedrijf nog in gesprek met de opdrachtgever, Talisman Energy. SBM denkt in november de gesprekken te kunnen afronden. Of dit gaat lukken is nog onzeker: de problemen met het platform zijn nog niet voorbij. Half juli werd bekend dat er scheuren zitten in het beton van het platform.

De nieuwe topman Bruna Chabas liet al in maart weten dat SBM van plan is om de productie van olie- en gasplatforms af te stoten en zich te richten op het ombouwen van tankers tot drijvende fabrieken die olie kunnen oppompen, bewerken en opslaan: de zogeheten FPSO’s. In de strategie voor het komende halfjaar onderstreept SBM dit nogmaals. In dit segment ziet het bedrijf goede vooruitzichten. De maritieme dienstverlener zegt zich de komende periode te willen focussen op een verbetering van de financiële en operationele structuur. SBM verwacht ongeveer 4 miljard dollar om te zetten in 2012.

Hoewel het industrieconcern zegt „vertrouwen te hebben voor de rest van 2012” hangt er, naast de perikelen rond het Yme-project, nog meer onweer in de lucht. In april startte SBM een intern onderzoek naar mogelijke fraude bij verkooptransacties waar ook andere partijen bij betrokken zijn. Dat onderzoek loopt nog.