Samsom heeft een das en Kamp een antislipzool

Hé, Voetbal International is verhuisd van RTL naar Nederland 1. Daar zit Johan Derksen in een oranje decor vol voetbalplaatjes te kankeren op Van Gaal. Tegenover hem zit Wilfred Genee te grijnzen.

O nee, het is Genee helemaal niet. Het is Jan Smit. Ook strak gekapt, verder geen overeenkomsten. Derksen zit voor de gelegenheid bij Knevel & Van den Brink. En verrassend genoeg verdedigt hij bondscoach Van Gaal: goede trainer, aan hem lag het niet.

Dan komt de derde verrassing: PvdA-leider Diederik Samsom draagt een das. Donkerblauw, tegen paars aan. Het staat hem goed. En het begon toch net saai te worden, al die open boorden. Hij ziet er minder arbeideristisch uit, maar de arbeiders zijn toch al overgelopen naar de SP en PVV. En uit andere zaken blijkt dat hij nog steeds een proletarisch hart heeft: hij verklaart zijn liefde voor volkszanger Jan Smit en hij wil van ABN-Amro een staatsbank maken.

Zo helder zegt hij het overigens niet. Of hij zegt het te opgefokt. Of misschien leidt de nieuwe das te veel af. Ik kan in ieder geval moeilijk naar hem luisteren. Laatst werd hij liefdevol ondervraagd door Frénk van der Linden. Toen kwam hij veel beter over.

Minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) steekt hem bovendien de loef af door zich tegen Europa te keren. Hij zeurt over antislipzolen voor kappers, die door de Europese Unie opgedrongen zouden worden. Als hij het niet al vaker had geroepen, zou het een schaamteloze poging lijken om wat PVV-kiezers voor de VVD te winnen. Populisme loont: die antislipzolen blijven veel beter hangen dan dat bankenplan.

Zoals Kamp PVV-taal overneemt en Samsom SP-taal, zo stal BNN twee successen uit Engeland. Ze waren te zien in het TV Lab; misplaatst want dit zijn geen nieuwe formats die uitgetest moesten worden. De comedy Edwin is een zeer slechte kopie van The Office. In plaats van op een kantoor, speelt het op een voetbalvereniging, maar dat kan de diefstal niet verhullen.

De comedy show R.U.B.E.N is een Nederlandse variant op de Britse Chris Moyles’ Quiz Night. De gimmick is dat presentator Ruben Nicolai zelf meedoet, vals speelt en anderszins de quiz saboteert. Hij had daarvoor een vrolijk stemmende mix van kandidaten tot zijn beschikking: ex-politicus Frits Huffnagel (VVD), rapper Gers Pardoel en modeontwerpster Olcan Gulsen.

R.U.B.E.N. is een lekkere show die al helemaal af is. Alleen die spreekstalmeester moet eruit en het kan wat sneller gemonteerd. De sympathieke en geestige Nicolai kan de show goed dragen. Zo snel mogelijk uitzenden. Heeft Nederland 3 meteen een goede latenightshow.

Wilfred Takken vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Wilfred Takken