Roemer wil eventuele boete voor begrotingstekort niet betalen

Roemer: een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body! Foto NRC / Joyce van Belkom

Als de Europese Commissie een boete oplegt omdat het Nederlandse begrotingstekort groter is dan drie procent, moet Nederland die niet betalen. “Over my dead body”, zegt SP-leider Emile Roemer vanochtend in een interview in het Financieele Dagblad. Hij noemt de boete ‘belachelijk’.

Roemer stelt dat Nederland een van de grootste nettobetalers is. “Spanje krijgt ook meer tijd, dat moet voor iedereen gelden.” De overheid moet de zaak volgens hem weer aan het draaien krijgen.

Roemer: we moeten extra gaan investeren

Roemer wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren. “De werkloosheid stijgt. De overheid moet nu de economie juist aanjagen.” Hij wil onder meer drie miljard investeren om de bouwsector vlot te trekken. Het geld moet worden besteed aan verbetering van woningen en onderhoud aan scholen, dijken en wegen.

Over de SP, in de peilingen de grootste partij, bestaan volgens hem veel vooroordelen.

“We komen volgend jaar echt niet met een begrotingstekort van vier, vijf of zes procent. Dat is flauwekul die anderen verspreiden. We zijn niet gek.”

Van een kapitaalvlucht zal volgens Roemer geen sprake zijn als de SP gaat regeren. Hij is wel van plan de belastingtarieven voor grote bedrijven, hoge inkomens, vermogen en vermogenswinsten te verhogen.

“Maar binnen Europa zijn onze tarieven heel normaal. President Obama heeft Nederland niet voor niets een belastingparadijs genoemd.”

Hij kondigt aan dwars voor de ‘marsroute’ van voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy te gaan liggen. Van Rompuy wil volgens hem steeds meer macht aan Brusselse technocraten overdragen. “Zonder democratische controle en waarbij de financiële sector aan tafel zit.”