Roemer onder vuur om ‘rabiate standpunten’ over begrotingstekort

De uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over een Europese boete voor een begrotingstekort hebben tot kritische reacties geleid. PvdA-leider Diederik Samsom vindt de uitspraken van Roemer ‘onverstandig’, D66-lijsttrekker Alexander Pechtold spreekt van ‘rabiate standpunten’ en minister Maxime Verhagen noemde de uitspraken van Roemer zelfs ‘dieptriest.’

De uitspraken van Roemer eerder vandaag worden hem niet in dank afgenomen. Foto NRC / Maarten Hartman.
De uitspraken van Roemer eerder vandaag worden hem niet in dank afgenomen. Foto NRC / Maarten Hartman. De uitspraken van Roemer eerder vandaag worden hem niet in dank afgenomen. Foto NRC / Maarten Hartman.

De uitlatingen van SP-leider Emile Roemer over een Europese boete voor een begrotingstekort hebben tot kritische reacties geleid. PvdA-leider Diederik Samsom vindt de uitspraken van Roemer ‘onverstandig’, D66-lijsttrekker Alexander Pechtold spreekt van ‘rabiate standpunten’ en minister Maxime Verhagen noemde de uitspraken van Roemer zelfs ‘dieptriest.’

Roemer zegt vandaag in Het Financieele Dagblad dat als Nederland een boete krijgt als het tekort in 2013 hoger dan drie procent is, hij deze niet gaat betalen. “Over my dead body”, zei Roemer, die de boete ‘belachelijk’ noemt. De SP wil volgend jaar gebruiken om extra te investeren.

Samsom: dreigen met veto’s is onverstandig

“Dreigen met veto’s of stoppen van betalingen is onverstandig”, zegt Samsom. “Als je wilt dat Nederland gebruik kan maken van de afwijkmogelijkheden die in het Europese groeipact zitten, is het smeden van bondgenootschappen veel effectiever.”

De PvdA voelt ook niets voor het volgend jaar al terugbrengen van het begrotingstekort tot drie procent. Samsom wil de economische crisis ‘structureel aanpakken’ door onder meer samen te werken met sociaaldemocraten in Duitsland en Frankrijk. Volgens hem is het duidelijk dat de ‘eenzijdige bezuinigingsagenda’ niet werkt.

Pechtold: Roemer zet zich buitenspel

Pechtold vindt dat Roemer zich met zijn uitlatingen buitenspel heeft gezet. “Een kandidaat-regeringspartij met dit soort rabiate standpunten is niet serieus te nemen”, vindt hij. “Wanneer horen we nu eens waar de Socialistische Partij vóór is?”

“Roemer geeft geld uit dat er niet is”, vindt Van Haersma Buma. “Hij geeft de schuld aan Europa en legt de rekening neer bij onze kinderen.” Volgens hem zijn bezuinigen, hervormen en investeren nodig voor banen en een sterke samenleving.

VVD-Kamerlid Mark Harbers vreest dat Nederland een tweede Griekenland wordt als de plannen van Roemer doorgang vinden.

Twitter avatar markharbers Mark Harbers SP wil schuld weer te hoog laten oplopen. Precies zo kwamen eurolanden en euro in de problemen, en maak je van Nederland een Griekenland

Reactie Sybrand van Haersma Buma: Roemer wijst naar Europa om eigen keuzes te maskeren:

Update 17.56 uur: Maxime Verhagen noemt uitspraken Roemer ‘dieptriest’
Ook minister van Economische Zaken Maxime Verhagen nam in felle bewoordingen afstand van de uitlatingen van SP-leider Emile Roemer. Verhagen kreeg bijval van de Duitse minister van economische zaken Philipp Rösler, die bij hem op bezoek was.

Verhagen noemde de uitspraken van Roemer “diep triest.” Zo’n opstelling vormt voor een land als Griekenland een vrijbrief om strenge begrotingsafspraken ook naast zich neer te leggen, zei Verhagen. Ook vindt hij dat Roemer met zijn opstelling “banen en inkomsten voor de toekomst” op het spel zet. Nederland moet gemaakte afspraken nakomen, aldus Verhagen.

De bewindsman had op zijn ministerie een onderhoud met zijn Duitse collega. Tijdens dat gesprek heeft Verhaven hem ingelicht over de opvattingen die Roemer erop nahoudt. Ook Rösler vindt dat elk land zich moet houden aan de gemaakte afspraken, zei hij. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan wordt de euro de sterkste munt van de hele wereld, aldus de Duitse minister.

De reactie van minister Verhagen op de uitspraken van Roemer:

    • Marije Willems