Robin van Persie bepaalt zelf wel wanneer hij wereldnieuws is

Superster in Engeland, maar wisselspeler bij Oranje. Robin van Persie mocht gisteren niet eens invallen. Stilletjes vetrok hij naar zijn nieuwe bestemming: Manchester.

Robin van Persie deed met de wisselspelers van Oranje een rondo in een hoek van het veld in het Koning Boudewijnstadion toen gisteravond op de perstribune het nieuws doordrong over zijn aanstaande transfer naar Manchester United. Alsof de Arsenal-spits aan Louis van Gaal wilde laten zien dat hij nog altijd de regie over zichzelf in handen heeft en dus bepaalt wanneer hij wereldnieuws is. Laat me hier maar de warming-up doen met Bruno Martins Indi, Tim Krul en Nick Viergever. Ik ben nog altijd de belangrijkste speler in de grote voetbalwereld buiten het kleine Nederland.

Onder de nieuwe bondscoach geniet spits Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur, zo bleek dinsdag al op de persconferentie van Van Gaal waar duidelijkheid het trefwoord was. Van Persie mocht niet eens invallen, gisteren tijdens de verloren oefeninterland tegen België. En dat kwam hem ergens ook wel goed uit. Want het bood de Arsenal-spits het ideale excuus om na afloop de pers te mijden.

Hij moet er zelf nog uitkomen met Manchester United, dus waarom zou hij nu al over zijn nieuwe club willen praten? En over zijn nieuwe rol bij Oranje had hij vast ook niks leuks te melden. Laat staan over zijn bijdrage aan het echec op het EK. „Ik kan je niet helpen”, zei hij daar maandag al over tegen de NOS.

Het was na de wedstrijd lang wachten op de 29-jarige aanvaller, die op het EK irritatie wekte door als enige selectiespeler niet met de media te praten. In Polen en Oekraïne werd hem die uitzonderingspositie toegestaan door Bert van Marwijk. En onder Van Gaal? „Hij heeft niet gespeeld, dus hij hoeft niet te praten. Zoek maar op in de reglementen”, legde perschef Kees Jansma uit. En even later: „Hij komt echt niet meer hoor. De kleedkamer is leeg.”

Van Persie gaf na het EK in Polen en Oekraïne aan zijn contract bij Arsenal niet te willen verlengen. De aanvoerder, die bezig was een clubicoon te worden, noemde als reden dat hij zich niet langer kon vinden in het principieel zuinige beleid van de club. In de acht jaar die de oud-Feyenoorder bij The Gunners speelde, won hij alleen in zijn eerste seizoen een hoofdprijs, de Engelse beker.

Van Persie kreeg bijval van de Oezbeekse minderheidsaandeelhouder Alisher Oesmanov, die het clubbestuur aanviel via een open brief. Zowel Van Persie als Oesmanov is het zat dat Arsenal de aankoop van ervaren topspelers afwijst. Daardoor sterft het fraaie voetbal van de vaak jonge en dartele spelers jaar in jaar uit in schoonheid.

Op Twitter circuleerde al de grap dat Van Persie niet door de medische keuring van Manchester United zou komen. Reden: rugklachten doordat hij Arsenal de afgelopen vier jaar in zijn eentje heeft moeten dragen. „Robin heeft soms in zijn eentje wedstrijden voor ons beslist”, zei de Belgische centrale verdediger Thomas Vermaelen, ploeggenoot bij Arsenal, op de Vlaamse televisie. „Het is een schok, hoewel het natuurlijk al wel een tijdje in de lucht hing dat hij zou vertrekken.”

Arsenal-coach en jarenlange mentor Arsène Wenger laat Van Persie nu met pijn in het hart vertrekken naar Manchester United, uitgerekend de club van Wengers aartsrivaal Sir Alex Ferguson. Omgerekend 30 miljoen euro moet United betalen om het eenjarige contract van Van Persie af te kopen. Zoveel kost dus een speler die tegen de Rode Duivels gisteren wisselspeler was. Vandaag zou hij naar Manchester vliegen om zijn transfer naar de Red Devils af te ronden.

Het optreden van Van Persie bleef dus beperkt tot de rondo voor de wedstrijd met de Oranjereserves. In een half uur hoefde hij welgeteld twee keer ‘in het midden’ te staan. Opvallend vrolijk was hij, uiterlijk althans. Lachend en dollend, want zolang er een bal in de buurt is, maakt het allemaal niet uit. Dirk Kuijt kreeg een high five, nieuwkomer Adam Maher plagerig een bal tegen zijn hoofd.

Zijn rivaal voor de spitspositie, Huntelaar, die gisteren kort na rust Nederland op een 2-1 voorsprong bracht, was gisteren gevaarlijk in het zestienmetergebied, maar daarbuiten toch vaak weer worstelend. Hij prees na de wedstrijd de „duidelijkheid” onder Van Gaal, waar die bij voorganger Van Marwijk „minder” was.

Terwijl Huntelaar zijn zegje deed, liepen spelers en stafleden van Oranje langs. Behalve Robin van Persie. Een televisieploeg van het Britse Sky Sports was speciaal uitgerukt om een citaatje op te halen over de meest geruchtmakende transfer in de Premier League in jaren. De cameraman zei Van Persie te hebben gezien toen hij via een sluiproute naar de spelersbus werd geleid. Meer dan een camerashot van de Arsenal-vedette in de spelersbus van Oranje leverde die alertheid niet op.

Van Persie was weer eens in stilte vertrokken, nu richting Manchester. Zo is het leven van een superster, wisselspeler van Oranje.

    • Bart Hinke