Privaat geld moet Brazilië impuls geven

De Braziliaanse regering heeft gisteren plannen aangekondigd om omgerekend 45,5 miljard euro aan private investeringen aan te trekken voor de aanleg van wegen en spoorwegen. Het plan van president Dilma Rousseff is een keerpunt in de economische politiek van Brazilië. De regering stimuleerde de groei tot voor kort vooral met omvangrijke staatsinvesteringen.

President Rousseff onthulde het investeringsprogramma gisteren in de hoofdstad Brasilia in het gezelschap van tientallen kapitaalkrachtige zakenmensen. Ze zei dat de maatregelen bedoeld zijn om Brazilië „rijker, sterker, moderner en meer concurrerend” te maken. De beoogde private investeringen moeten het land een „infrastructuur geven die past bij de omvang van het land”.

De investeringen zijn nodig om de Braziliaanse economie een nieuwe impuls te geven. De groei in het grootste land van Latijns-Amerika is dit jaar gestagneerd, terwijl de nationale economie de afgelopen tien jaar expandeerde met gemiddeld meer dan 4 procent per jaar.

Het plan van Rousseff om de private sector een belangrijke rol te laten vervullen in het moderniseren van de Braziliaanse economie betekent een breuk met het verleden. Onder haar voorganger en partijgenoot, de populaire oud-vakbondsleider Luiz Inácio Lula da Silva, was de overheid de primaire investeerder in infrastructuur.

President Rousseff, afkomstig uit de Arbeiderspartij, zei gisteren dat de regering per direct aanbestedingen uitzet voor de aanleg en verbetering van 10.000 kilometer aan wegen en 7.500 kilometer aan spoorwegen. Verwacht wordt dat de komende weken ook aanbestedingen volgen voor vliegvelden en havens. Alles bij elkaar gaat het om het omvangrijkste investeringspakket uit de geschiedenis van Brazilië.

Het verbeteren van de Braziliaanse infrastructuur is nodig om bedrijven beter te laten functioneren. Ze kampen met duur en traag transport. Ook moet er nog veel gebeuren voor de twee grote internationale evenementen die het organiseert, het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Experts zeggen echter dat bureaucratie en fraude een grote hindernis blijven voor groei in Brazilië. (AP, Reuters)