Opnieuw serie bomaanslagen in Irak - zeker 55 doden

Iraqis inspect the remains of destroyed vehicles in the aftermath of at least four car bombs where were set off across the northern Iraqi city of Kirkuk on August 16, 2012. A wave of attacks across Iraq today killed at least eight people, as analysts warned of a potential rise in unrest ahead of the holy Muslim fasting month of Ramadan. AFP PHOTO/MARWAN IBRAHIM De ravage in Kirkuk na een aanslag met meerdere autobommen. Foto AFP / Marwan Ibrahim

Bij een serie bomaanslagen in Centraal- en Noord-Irak zijn donderdag zeker 55 doden en vele tientallen gewonden gevallen. Dat meldt persbureau AP. Het is de zoveelste serie aanslagen in het land deze zomer, waar sinds enkele maanden het geweld weer toeneemt.

Sinds begin augustus zijn bij de vrijwel dagelijkse aanslagen nu al meer dan 130 doden in Irak gevallen. Opstandelingen blijven, ook acht maanden nadat de Amerikaanse troepen het land verlieten, proberen de regering met geweld te ondermijnen. De serie aanslagen van vandaag zijn de dodelijkste in meer dan drie weken.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden de hand van Al-Qaida in Irak. Het geweld van vandaag voltrok zich onder andere in de noordelijke steden Kirkuk en Daqouq en in de overwegend sjiitische wijk Husseiniyah van de hoofdstad Bagdad. Vlak voor zonsondergang beschoten gewapende groepen bovendien een controlepost van het leger bij Mishada.

Met het Suikerfeest in het verschiet heeft de Iraakse regering de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Komend weekeinde verzamelen feestgangers zich voor moskeeën, in parken en op pleinen, en vormen dan een gemakkelijk doelwit. Bagdad vreest dat terroristen het feest, dat het einde van de vasten markeert, in bloed willen smoren.

    • Niels Posthumus