Opnieuw antisemitische opmerking in een tram

Medewerkers van het GVB zouden antisemitische opmerkingen hebben gemaakt door de intercom.

. Het GVB heeft een nieuwe klacht ontvangen over antisemitische opmerkingen in een Amsterdamse tram. Het gaat om een andere tram dan de tram die vorige week in het nieuws kwam. Toen zouden twee medewerkers van lijn 17 bij het Anne Frank Huis via de intercom hebben opgemerkt dat ‘joden van geld houden’. Zij begrepen niet ‘wat al die mensen daar moeten’, want ‘ze [Anne Frank] is toch al lang dood’.

De medewerkers van het GVB ontkennen dat ze dit gesprek hebben gevoerd. De nieuwe klager zegt dat hij de dag na het eerste incident in tram 13 zat toen hij denigrerende opmerkingen hoorde ‘over het Anne Frank Huis, de bezoekers van het Anne Frank Huis, Otto Frank en Anne zelf’.

Het GVB bevestigt dat de klacht is binnengekomen. „Wij behandelen het als een afzonderlijke klacht”, laat een woordvoerder weten. „Wij hebben geen reden om aan te nemen dat het om dezelfde medewerkers gaat. Er werken 450 mensen op de tramlijnen rond het Anne Frank Huis.”

Wel zal het vervoerbedrijf de nieuwe klacht „tot op de bodem uitzoeken”. Het GVB heeft geen maatregelen tegen de medewerkers genomen naar aanleiding van de eerste klacht, omdat zij blijven ontkennen.

De Joodse Gemeente Amsterdam, die de eerste klacht bij het GVB indiende, zegt dat „de kans groot is” dat de twee incidenten met elkaar te maken hebben, maar wil het GVB de gelegenheid geven de zaak uit te zoeken. NRC