Ongemak over Joodse wortels

Sinds deze zomer bekend werd dat de Hongaarse ultranationalist Szegedi Joods is, gaat het bergafwaarts met zijn politieke carrière.

Csanád Szegedi Foto AP

Binnen de ultranationalistische Hongaarse partij Jobbik kon Csanád Szegedi (29) de afgelopen jaren niet stuk. Szegedi was een van de oprichters van de inmiddels verboden Hongaarse Garde, een paramilitaire organisatie die door buurten marcheert waar veel Roma (zigeuners) wonen. Toen hij in 2009 voor het eerst het Europees Parlement binnenstapte, droeg hij provocerend het zwart-witte uniform van de kort daarvoor verboden Garde.

Dat deed het goed bij de achterban van de partij, waarvan de leden zigeuners en Joden als de voornaamste bronnen van ellende in Hongarije zien. Szegedi heeft in speeches afgegeven op „Joden die het land op kopen”. Jobbik is sinds de verkiezingen in 2010 de derde partij van Hongarije.

Op 8 juni kwam een website echter met een schokkende onthulling over Szegedi: de antisemiet is Joods. Zijn oma van moederskant is een Auschwitz-overlevende.

Aanvankelijk leek de opwinding snel te gaan liggen. Op sociale media werd er volop over geroddeld, maar prominenten binnen Jobbik reageerden amper. De partij wordt er vaak van beschuldigd antisemitisch te zijn, maar wijst dat etiket af.

Szegedi probeerde het ook niet te ontkennen. Wat telt is volgens hem dat hij ‘100 procent Hongaar’ is. In interviews kort na de onthulling zei hij dat het voor hem een recente ontdekking was en een verrassing.

Maar dat blijkt niet waar. Via onder meer het kritische weekblad HVG is inmiddels naar buiten gekomen dat Szegedi in 2010 al met zijn achtergrond werd geconfronteerd. Er is een audio-opname van een afpersingsgesprek. Szegedi biedt daarin geld aan om de ontdekking verborgen te houden. De parlementariër ontkent dat en zegt dat er met de opname is geknoeid.

Eind juli, kort nadat de opname naar buiten kwam heeft hij zijn functies binnen de partij en zelfs het partijlidmaatschap opgezegd. Inmiddels heeft de partij hem verzocht ook zijn zetel in het Europarlement op te geven. De reden daarvoor zouden zijn leugens en de poging tot omkoping zijn, niet dat hij Joods is. Szegedi wil in het Europarlement blijven.

Het is goed mogelijk dat de Jobbik-prominent zelf lange tijd niet wist dat hij Joods was. Het komt in Hongarije en omliggende ex-communistische landen bovendien vaker voor dat mensen er op latere leeftijd – of nooit – achterkomen dat ze Joods zijn, want het was voor iedereen lang gemakkelijker daarover te zwijgen.

In de Tweede Wereldoorlog was Hongarije een bondgenoot van nazi-Duitsland. Onder het communisme dat daarop volgde vonden nog geregeld razzia’s plaats. Verwerking van dat verleden en een gezond historisch debat over de medeplichtigheid van Hongaren aan Jodenvervolging hebben nog amper plaatsgevonden. Antisemitisme is nog altijd wijdverbreid. Samenzweringstheorieën over Joden die wereldwijd achter de schermen aan de touwtjes trekken en de betrokkenheid van ‘Israëlische zakenmensen’ bij bijvoorbeeld privatiseringen zijn geliefde thema’s in bladen als Barikád, de uitgave van Jobbik. Szegedi heeft zich daar zelf ook schuldig aan gemaakt.

Inmiddels heeft hij een aantal goede gesprekken met zijn grootmoeder gehad en excuses aangeboden voor uitspraken die kwetsend waren voor Joden. Hij zegt Auschwitz te zullen bezoeken en heeft een rabbijn in Boedapest bezocht.

Volgens de laatste onthullingen gebruikt Szegedi zijn budget als Europarlementariër om het team achter de omstreden goedgelezen ultrarechtse website Kuruc.info te sponsoren. Daarop is ook een aparte sectie voor berichten over ‘Joodse misdrijven’, met onder meer aandacht voor holocaustontkenningen.