Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Ongekende hitte verwacht op Lowlands, ‘flesjesbeleid’ afgeschaft

Voor deze Lowlands-editie wordt net zo'n strakblauwe lucht verwacht als op deze foto uit 2009. Foto NRC / Andreas Terlaak

Regen, regen, regen. De gemiddelde Lowlands-bezoeker houdt er serieus rekening mee na tal van natte edities. Dit weekend belooft het de warmste editie van het festival ooit te worden. Het wordt met ruim dertig graden ongekend warm. De voorspelling: zon, zon zon.

Weerplaza schrijft vanochtend:

Vrijdag begint Lowlands 2012 en vrijdag is ook de dag dat de warme lucht, oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en Zuid-Frankrijk, het land binnenstroomt. In eerste instantie zijn er enkele wolkenvelden, maar in de loop van de dag gaat de zon steeds uitbundiger schijnen. In de zon wordt het vrijdag aan het einde van de middag al 26 of 27 graden. (…) Alsof de warmte van vrijdag nog niet genoeg is, wordt het in het weekend nog warmer. Zaterdag zijn er flinke perioden met zon en staat er amper wind. Na een prima nachtje met minima van 18 graden wordt het ‘s middags 30 of 31 graden. (…) Halverwege zondagochtend is het al 25 graden en in de middag wordt het 32 of 33 graden.

De warmste Lowlands editie tot nu toe was die van 2001. Het werd toen 30, 30 en 31 graden op de drie festivaldagen. Volgens Weerplaza wordt het dit weekend vermoedelijk dus nóg warmer.

Andere koek dan op Lowlands 2011:

Gewraakte flesjesbeleid afgeschaft

Lowlands neemt maatregelen tegen de hitte. In tegenstelling tot Pinkpop - waar alle bezoekers de afgelopen editie hun flesjes moesten inleveren - mogen flesjes dit jaar wel meegenomen worden op het Lowlands-terrein. Zonder dopje, dat dan weer wel. NU.nl citeert directeur Van Eerdenburg:

“Zelf meegebrachte waterflesjes zijn eigenlijk een ramp. Mensen struikelen erover en verzwikken hun enkel, gooien ermee of trappen de dopjes in het gras. Maar ja, bij heet weer is het verstandiger om bezoekers een eigen flesje mee te laten nemen dat ze bij de kraan kunnen vullen.”

Daarnaast staan bij dranghekken bewakers met emmers water en sponzen en in de dichte theatertenten is airconditioning. Volgens Van Eerdenburg is voorlichting echter het belangrijkste.

Wordt het dan echt een Lowlands-editie zonder regen? Het lijkt er wel op, maar volgens het weerbericht dat vanmiddag in NRC Handelsblad staat, is er zondagavond lokaal een fikse onweersbui mogelijk. Eindigt Lowlands dit jaar dan toch net als die ontzettend warme editie van 2001? Regen, regen, regen.