Ode aan de Orkney’s

The Magnetic North: Orkney Symphony ****

pop

Inwoners van de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland noemen zich Orcadianen en beroemen zich op hun superieure whisky en de ruige natuur waarin ze opgroeiden. De tweehonderd eilanden kennen een rijke historie die de gelegenheidsgroep The Magnetic North inspireerde tot hun Orkney Symphony, eigenlijk een liederencyclus die bol staat van verwijzingen naar de geografie en de ongerepte schoonheid van de Orkney’s. Orcadiaan Erland Cooper van de groep Erland & the Carnival bundelt zijn inspanningen met singer-songwriter Hannah Peel en allroundmuzikant Simon Tong op een album dat breed uitwaaiert in zijn overwegend akoestische instrumentatie, van speeldoosjesmuziek tot orkestraal geweld. De tekst op een grafsteen en de achttiende-eeuwse legende van de tragische Betty Corrigal, die zelfmoord pleegde wegens haar onmogelijke liefde voor een zeeman van buiten, dienden tot onderwerp van fraaie folk-achtige liedjes die raken aan de etnische pop van Beirut en Efterklang. De rust van het eiland wordt in de muziek weerspiegeld. Totdat het 26 man en vrouw sterke Stromabank Pub Choir zich roert. Magische muziek van een plek waar het volgens de makers goed uitwaaien is.

    • Jan Vollaard