Na 200 jaar viert Kano even geen feest

Grote teleurstelling onder moslims in het noorden van Nigeria. Voor het eerst in ruim tweehonderd jaar is het islamitische Eid-festival in de stad Kano afgelast. Officieel gaat de kleurrijke paardenparade niet door omdat de Emir van Kano ziek is, maar veiligheidsoverwegingen spelen eveneens een rol.

Vorige week werd de i’tikaf ook al afgelast vanwege de voortdurende aanslagen van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Tijdens dit ritueel zonderen moslims zich de laatste tien dagen van de ramadan af in moskeeën om te bidden.

De Emir van Kano, Alhadji Ado Bayero, kampt met een zwakke gezondheid, dat is zeker. Hij was vorige maand nog in Groot-Brittannië voor een medische behandeling. Dan is het niet verstandig om drie dagen op een paard te gaan zitten, zoals van hem verwacht tijdens Eid. De parade is immers een vertoning van de macht en rijkdom van de Hausa’s, een van de grootste etnische groepen van Noord-Nigeria.

De traditionele leider, die al 49 jaar op de troon zit en veel invloed heeft, riep in een verklaring alle gelovigen op om te bidden voor zijn gezondheid en voor de terugkeer van vrede in Kano. Het is niet duidelijk waar de Emir aan lijdt.

Maar zijn ziekte is niet het hele verhaal. Vrijwel dagelijks is er wel ergens in Noord-Nigeria een aanslag die wordt toegeschreven aan Boko Haram – en het druk bezochte festival is een ideaal doelwit. Gisteren vielen veertien doden in Maiduguri en Damaturu. Een dag eerder kwamen drie mensen om bij een zelfmoordaanslag in Kaduna. (AP, BBC)