Mystiek en verstild

Arvo Pärt: Serenity ****

klassiek

Rust en vrede, spiritualiteit en een direct contact met een ver verleden en de eeuwigheid, dat brengt de muziek van Arvo Pärt. Hij is de populairste componist van eigentijdse muziek, te horen in concertzalen en talloze films. Pärt (1935) groeide op in Estland en componeerde aanvankelijk in de stijl van Sjostakovitsj, Prokofjev en Schönberg. Sinds hij in de jaren zeventig met zijn als klokjes klingelende tintinnabuli-stijl teruggreep op oude kerkmuziek, kwam hij in conflict met de Sovjetautoriteiten. Hij woont nu in Berlijn en oogt met zijn lange baard als een monnik en een kluizenaar.

Interviews geeft Pärt niet, men moet luisteren naar zijn welluidende en etherische muziek. De dubbel-cd Serenity geeft een mooie keuze uit prachtuitvoeringen van zijn instrumentale en vocale werk, met beroemde stukken als Cantate Domino, Fratres, Festina Lente, Tabula Rasa en Magnificat. Veel is mystiek en verstild, het meest Für Alina: slechts 65 samenklanken. Fraai en evenwichtig is ook de opbouw: van Spiegel im Spiegel voor viool en piano tot Spiegel im Spiegel voor viool en harp.

    • Kasper Jansen