Muziek

ROTTERDAM, 5-4-2006. SINGASONG. ANE BRUN T.A.V. KUNSTREDAKTIE FOTO LEX VAN ROSSEN

Ane Brun

Op een buitenpodium bij het voormalige kloostercomplex Roepaen in Ottersum treedt Ane Brun op, samen met haar band. De Noorse zangeres uit Noorwegen ontwikkelde zich van singer-songwriter tot sirene met een breed instrumentarium. Op haar laatst verschenen album It All Starts With One is de muziek minimalistisch. Bruns mystieke stem kronkelt tussen de klanken van een akoestische gitaar of een enkele vioolklank door. In sommige nummers is er nauwelijks meer te horen dan roffelende percussie, wat een bijna zondige opwinding teweegbrengt.

17 aug. 20.30 uur. Roepaen, Ottersum. www.cultureelpodium.nl

Dr. Lonnie Smith

De Amerikaanse organist Dr. Lonnie Smith is één van de meeste gesamplede artiesten in rap, dance, house en acid jazz. Onder zijn dansende handen en voeten op de pedalen transformeert hij de authentieke Hammond B3 tot een groovende stoommachine. Zondag treedt Lonnie Smith op in Nederland, samen met de Jazzinaders.

19 aug. 21.30 uur. Bird, Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl

Cristina Branco

Christina Branco is de huidige koningin van de Portugese fado, het Portugese levenslied. Maar ze zoekt de melancholie van de fado ook in de tango en het ritme van de tango in de fado. Het resultaat is een Latijns-Mediterraanse smeltkroes: fado tango. Met haar quintet speelt ze zaterdag in het Concertgebouw.

18 aug. 20.15 uur. Het Concertgebouw, Amsterdam. www.concertgebouw.nl

ZomerJazzFietsTour

Jazz tussen koeienvlaai, strobaal en kansel. Op de fiets rijd je door het Groningse platteland van optreden naar optreden. In oude kerken, in boerenschuren en open weilanden spelen nationale en internationale artiesten als Das kapital, Han Buhrs, Cows in space, Maison du Malheur, Atomic en Bruut. De avond ervoor is er al een proloog in het Grand Theatre.

25 augustus, vanaf 12.30 uur. Groningen. www.zjft.nl