Moslimlanden schorsen Syrië als lid - zoals verwacht

(FILES) -- File picture dated August 2, 2012 shows Syrian boys playing on a destroyed Syrian army tank close to the Azaz mosque (unseen), north of the restive city of Aleppo. In rebel-held but besieged Old City of Homs, in central Syria, young children play Free Syrian Army versus Assad regime, using okra for ammunition and aubergines for hand grenades. AFP PHOTO/AHMAD GHARABLI Syrische jongens spelen op een vernietigde legertank. Foto AFP / Ahmad Gharabli

Op een top in Mekka heeft de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) Syrië geschorst als lid, wegens het gewelddadig neerslaan van de opstand tegen president Assad. De schorsing zat eraan te komen. Verschillende islamitische landen hadden al eerder kritiek geuit op het Syrische regime.

De OIC, een samenwerkingsverband van 57 landen met een grote islamitische gemeenschap, laat in een verklaring weten:

“De conferentie heeft besloten om Syrië te schorsen als lid van de OIC en van alle aangesloten organisaties en hulporganen.”

De secretaris-generaal van de OIC, de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, zei na afloop van de top dat de beslissing een helder signaal is van de islamitische wereld aan het Syrische regime.

“We kunnen niet langer accepteren dat een regime met behulp van vliegtuigen, tanks en zware artillerie zijn bevolking vermoordt.”

Iran, een belangrijke bondgenoot van Syrië, stemde als enige tegen de uitsluiting van het land.

    • Marije Willems