Milkbar

Three baking potatoes shot from a low angle.
Three baking potatoes shot from a low angle. Denis Dryashkin - Fotolia

Zoals ik u vorige week al vertelde, was ik deze zomer op vakantie in Oost-Europa. Vandaag nog even iets meer daarover.

In Warschau streken reisgenoot D. en ik op een bloedhete dag neer in een zogenoemde milkbar – een erfenis uit het Sovjettijdperk – om daar een traditioneel Pools vorkje te prikken.

Een milkbar laat zich wat betreft uiterlijk het best omschrijven als een veredelde kantine. Eén loket voor de bestelling, één om je eten op te halen en één om je lege bordje achter te laten. Vergeet service, vergeet sfeer en vergeet het nieuwe millennium, want sinds de val van het communisme heeft het concept geen restyling ondergaan. Ik heb mijn ogen uitgekeken, dat moge duidelijk zijn.

Milkbars zoals deze in Warschau zijn overal in Oost-Europa te vinden. Tegenwoordig zijn ze nog erg populair omdat het eten er werkelijk spotgoedkoop is. Hoge cuisine zul je er daarom niet treffen, maar voor een bordje met Poolse gevulde dumplings, pannenkoeken, melksoep, borsjt of een omelet kun je er wel terecht. Als culinair columnist kon ik een dergelijk fenomeen natuurlijk niet overslaan.

De eerlijkheid gebiedt me echter wel te zeggen dat mijn tong iets minder onder de indruk was dan mijn ogen. De dumplings op mijn bord waren smaakloos en veel te klef, en de aardappelpannenkoekjes van reisgenoot D. waren doordrenkt met vet. Twee happen waren voldoende om resoluut ons bord aan de kant te schuiven. Toen even later ook nog een groep daklozen bij ons aan tafel kwam zitten, besloten we onze dienblaadjes bij loket nummer drie te deponeren en toch maar naar het naastgelegen hippe Libanese restaurantje te gaan. Wij waren overduidelijk niet de doelgroep.

Vandaag daarom ook geen recept voor Poolse aardappelpannenkoekjes, maar iets uit onze eigen contreien: aardappeltjes uit de grillpan. Want die gaan er wel altijd in.

Maak de aardappels schoon en verwijder eventuele oneffenheden. Snijd ze door de helft. Breng een pan met water aan de kook en kook de krieltjes vijf minuten.

Meng in een grote kom een flinke scheut olijfolie met de fijngesneden knoflook en flink wat peper en zout. Doe de aardappeltjes erbij en meng alles goed door elkaar. Laat een paar minuutjes staan.

Verhit de grillpan op hoog vuur tot deze gloeiend heet is en grill de aardappels met de platte kant naar beneden tot ze een bruin kleurtje hebben gekregen. Serveer ze in een mooie schaal en strooi er wat in ringetjes gesneden bosui bij. Lekker als bijgerecht of als gerechtje bij de tapas.