Migranten op de vlucht uit Bangalore na sms-je over geweld tegen 'Aziaten'

Duizenden Indiërs afkomstig uit de noordoostelijke staten, herkenbaar aan hun vaak Aziatische gelaatstrekken, zijn de zuidelijke stad Bangalore ontvlucht. Ze zijn bang te worden aangevallen.

Hun angst volgt op[ gewelddadige rellen die al weken gaande zijn in de noordoostelijke deelstaat Assam. Ruim 300.000 mensen sloegen daar op de vlucht na gevechten tussen de inheemse Boko-stam en moslims, die veelal afkomstig zijn uit Bangladesh en vaak illegaal verblijven in India. Er vielen zeker 77 doden.

Volgens politiecommissaris Lalrokhuma Pachau zijn de geruchten over geweld tegen noorderlingen mondeling verspreid, maar ook via sms en Facebook.

Ruim vijfduizend noorderlingen zouden Bangalore (8,5 miljoen inwoners) ontvlucht zijn. Extra treinen brachten hen naar Guwahati in Assam. „We nemen geen enkel risico. Niemand zal ons komen helpen als we worden aangevallen”, vertelden mensen op het treinstation van Bangalore aan Indiase verslaggevers. Hulpverleners probeerden hen vergeefs duidelijk te maken dat het geweld plaatsvindt in Assam, niet in Bangalore.

De exodus uit Bangalore, dat duizenden kilometer van Assam is verwijderd, toont de kracht van geruchten in India. Mensen zijn nog sterk gericht is op de eigen gemeenschap, maar maken tegelijkertijd steeds meer gebruik van mobiele telefonie en internet, waardoor nieuws zich snel verspreidt. Bangalore is het centrum van India’s IT-industrie.

Politiecommissaris Pachau vermoedt dat ‘boosaardige elementen’ de geruchten op gang brachten na hernieuwd geweld in Assam afgelopen nacht. Het zou gaan om gefabriceerde foto’s en sms-dreigementen.

Het geweld in Assam leidde dit weekeinde tot gewelddadige moslimprotesten in Mumbai, Indiaas grootste stad en eveneens ver van Assam. Daarbij vielen twee doden. Gisteren werd nabij Bangalore een jongen uit Tibet vermoord, naar verluidt omdat hij afkomstig leek uit Assam. Vorige week werden in de stad Pune tien studenten uit het noordoosten in elkaar geslagen. Berichten als deze verspreiden zich in India razendsnel over het internet.