Liederen uit noord en zuid

Arianna Savall en Petter Udland Johansen: Hirundo Maris ***

klassiek

El mariner verhaalt over de liefdesgeschiedenis tussen een mediterraans meisje en een noordelijke ridder. Met deze prachtig gezongen ballade in dialoogvorm als uitgangspunt hebben de Catalaanse Arianna Savall en de Noor Petter Udland Johansen op Hirundo Maris (‘zeezwaluw’) volksliederen bijeengebracht die de randen van Europa verbinden. Savall is de dochter van gambist Jordi Savall en de vorig jaar overleden sopraan Montserrat Figueras, aan wier nagedachtenis het album is opgedragen. Ze speelde en zong jaren in Hespèrion XX. Savall heeft een wendbare ijle stem, die in dit repertoire sterk aan Kate Bush doet denken. Johansen is eerder een bespiegelende verteller.

Bij gestileerde uitvoering van traditionele muziek loert een gevaar: dat van de zijige kitsch. Maar Hirundo Maris heeft een heldere, uitgebalanceerde productie gekregen. Wel ligt het basistempo nogal laag en is de cd aan de lange kant. De arrangementen zijn spaarzaam, met soms niet meer dan eenvoudige begeleiding door harp (Savall) of vedel (Johansen). Drie musici verlenen voortreffelijk reliëf met contrabas, percussie en dobro. Hoogtepunt is het opzwepende Buenas noches: de nacht is om verliefd te worden.

    • Joep Stapel