Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

‘Lakhdar Brahimi nieuwe VN-gezant’ - waarnemers weg uit Syrië

De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahmi volgt Kofi Annan op als VN-gezant voor Syrië. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Verenigde Naties. De voormalig minister zal wel een ander mandaat krijgen dan Annan. Eerder vanavond werd al bekend dat de VN-waarnemers uit Syrië vertrekken.

Diplomat Lakhdar Brahimi speaks with former U.S. President Jimmy Carter (not pictured) during a joint news conference in Khartoum in this May 27, 2012 file photo. Veteran Algerian diplomat Brahimi is expected to be named to replace Kofi Annan as the U.N.-Arab League joint special envoy for Syria barring a last-minute change, diplomats said on August 10, 2012. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/Files (SUDAN - Tags: POLITICS)
Diplomat Lakhdar Brahimi speaks with former U.S. President Jimmy Carter (not pictured) during a joint news conference in Khartoum in this May 27, 2012 file photo. Veteran Algerian diplomat Brahimi is expected to be named to replace Kofi Annan as the U.N.-Arab League joint special envoy for Syria barring a last-minute change, diplomats said on August 10, 2012. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/Files (SUDAN - Tags: POLITICS) De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahmi zou volgens persbureau Reuters hebben ingestemd VN-gezant Kofi Annan op te volgen. Foto Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

De Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi volgt Kofi Annan op als VN-gezant voor Syrië. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Verenigde Naties. De voormalig minister zal wel een ander mandaat krijgen dan Annan. Eerder vanavond werd al bekend dat de VN-waarnemers uit Syrië vertrekken.

Vooral de regering van Syrië zou wel voelen voor de door de wol geverfde Algerijnse oud-minister Lakhdar Brahimi, stelde persbureau AP eerder vandaag. Annan zal eind deze maand zijn taken neerleggen na zes maanden tevergeefs te hebben geprobeerd het vechten in Syrië te stoppen.

Het is volgens de bronnen binnen de Vn van persbureau Reuters nog niet duidelijk wanneer Brahimi precies als nieuwe VN-gezant zal worden gepresenteerd.

Waarnemers maken plaats voor kleinere groep VN-bemiddelaars

De VN-waarnemers in Syrië maken na zondag plaats voor een kleine groep militaire, politieke en mensenrechtenadviseurs. Die gaan in Damascus een verbindingskantoor bemannen, zodat de VN kunnen blijven proberen te bemiddelen in de Syrische burgeroorlog. De verdeelde VN_Veiligheidsraad heeft daartoe overeenstemming bereikt, liet de VN-ambassadeur van raadsvoorzitter Frankrijk vandaag weten.

Ambassadeur Gerard Araud sloot eerder uit dat het zondag aflopende mandaat van de waarnemersmissie zou worden verlengd. Alle leden erkennen dat verlenging zinloos is, nu het geweld niet is afgenomen en de Syrische regering nog altijd zware wapens inzet.

Het uitgedunde peloton VN-waarnemers moet al maanden werkeloos toezien hoe de burgeroorlog in Syrië escaleert. De waarnemers zitten sinds 15 juni vast in hun hotels omdat ze meermalen onder vuur werden genomen.

Rusland heeft de landen en organisaties die de bemiddelingsmissie van aftredend internationaal gezant Kofi Annan in Syrië steunden uitgenodigd voor overleg met regionale zwaargewichten Iran en Saudi-Arabië. VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin hoopt op een gezamenlijke, nieuwe oproep aan de kemphanen in Syrië om de strijd te staken en onderhandelingen te starten.