Kortkolom buitenland

Advocaat: kruisiging oud-bisschop Brugge

Brussel. De advocaat van de Belgische oud-bisschop Vangheluwe, Joris Van Cauter, heeft vandaag fel gereageerd op nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik door zijn cliënt. Volgens hem wordt Roger Vangheluwe „publiekelijk gekruisigd”. In De Standaard zegt hij dat de media er geen rekening mee houden dat de aantijgingen onjuist kunnen zijn: „Het debat gaat enkel nog over de strafmaat, niet over de schuldvraag.” Vangheluwe nam ontslag als bisschop nadat bekend werd dat hij zijn neefje had misbruikt. De recente beschuldigingen komen van een man die als kind door Vangheluwe aangerand zou zijn. Hij zit in de cel. (NRC)

Congo: zestig doden bij instorten goudmijn

Kinshasa. Zeker zestig illegale mijnwerkers zijn om het leven gekomen nadat een schacht van een goudmijn in Noordoost-Congo instortte. Dat heeft een lokale functionaris gezegd. Een reddingsactie werd bemoeilijkt doordat de mijn diep in de jungle ligt, waar gewapende groepen actief zijn. De mijn zou onlangs verlaten zijn vanwege gevechten tussen het leger en lokale milities, meldt radio Okapi. Ongelukken zoals deze komen regelmatig voor in Congo. Mijnen zijn vaak illegaal en de arbeidsomstandigheden slecht. (AFP)

Tunesië: salafisten verstoren comedyshow

Tunis. Radicale moslims hebben een optreden van de Tunesische komiek Lotfi Abdelli belemmerd. Dat heeft het Tunesische minister van Cultuur gisteren gemeld. Leden van een salafistische beweging kwamen ’s ochtends aan en zeiden de hele dag te gaan bidden in het zaaltje waar Abdelli zijn show ‘100% Halal’ zou spelen. „Dit soort activiteiten zijn een aanval op de vrijheid van meningsuiting en een gevaarlijke bedreiging van culturele rechten”, aldus het ministerie. In Tunesië woedt een felle strijd tussen seculieren en salafisten om de openbare ruimte. In juni leidde een ‘godslasterlijke’ kunstexpositie tot drie dagen van onlusten in verscheidene steden. (AFP)

President Colombia biedt stam excuus aan

Bogota. President Juan Manuel Santos van Colombia heeft zijn excuses aangeboden aan een inheemse stam voor eerdere opmerkingen dat hun leden samenwerken met rebellen van de FARC. Santos zei dat hij meeleeft met de inheemse groepen in het zuidwestelijke regio Cauca omdat ze regelmatig slachtoffer zijn van bomaanslagen en mortieraanvallen van de FARC, die het leger en de politie uit het gebied willen verjagen. De inheemse groepen willen dat de ordetroepen verdwijnen uit hun reservaten om de rust te herstellen. (AP)

Vijf arrestaties na rellen Franse stad Amiens

Parijs. In Frankrijk zijn vijf mensen opgepakt in navolging van de rellen die maandagavond uitbraken in een arme buitenwijk van de noordelijke stad Amiens. Twee mannen werden opgepakt toen ze probeerden vuilnisbakken in brand te steken. De drie anderen werden al gezocht door de politie. De rust lijkt te zijn teruggekeerd in Amiens, waar al lange tijd spanningen waren tussen jongeren en de politie. Maandag werd een school in brand gestoken en een gymzaal. Minsten zestien agenten raakten gewond bij de rellen. (AP)

Bahrein: drie jaar cel voor bekende activist

Manama. De prominente Bahreinse activist Nabeel Rajab is veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens het deelnemen aan „illegale bijeenkomsten”. Rajab, president van het Bahreinse Mensenrechtencentrum, heeft al meerdere malen vastgezeten. (BBC)