KNVB gaat gerichter straffen bij excessief voetbalgeweld

Elftallen in het amateurvoetbal worden komend seizoen minder snel uit de competitie gehaald bij misdragingen op het veld. Daarmee komt de bond tegemoet aan de wens van veel verenigingen, die collectieve uitsluiting een te zwaar middel vinden na geweld door individuele leden.

Sinds de KNVB vorig seizoen zijn ‘Effectieve Aanpak Excessen’ aankondigde, is het aantal gestrafte teams en spelers fors gestegen. In reactie op het veelvuldige geweld op de velden besloot de bond hogere straffen uit te delen.

In het seizoen 2011-2012 werden 105 elftallen uit de competitie gezet wegens wangedrag. En 74 spelers werden voor het leven geroyeerd. In de historie van het amateurvoetbal was het tot dan toe pas vijf keer voorgekomen dat een voetballer een levenslang verbod kreeg opgelegd.

KNVB-voorzitter Michael van Praag noemde de resultaten vanochtend „een goede stap in de juiste richting.” Hij wees erop dat het aantal vermoedelijke excessen met ruim 15 procent is afgenomen. „Er zijn nu clubs die hun eigen tuchtcommissie in het leven roepen, om zo in de achtertuin meteen vast te stellen wie de de dader is. Daar gaat een preventieve werking van uit.”

Veel amateurclubs waren de afgelopen tijd kritisch, omdat ze zich benadeeld voelden wanneer een compleet elftal uit de competitie werd gezet. Een opwelling van één of enkele spelers kon al betekenen dat het seizoen ten einde was.

Collectieve uitsluiting kan grote gevolgen hebben, erkent Van Praag. „Er zijn clubs die bijna failliet gaan, omdat ze geen baromzet meer genereren. Daarom zeggen we nu: we gaan gerichter straffen. We roepen clubs op om hun eigen spelers aan geven, zodat ze niet gedupeerd worden. Maar als we geen dader kunnen aanwijzen, gaat het team alsnog in zijn geheel uit de competitie.”

De bond maakt wel een einde aan directe, levenslange uitsluiting voor jeugdspelers. „We hebben jongetjes van 12 jaar verbannen. Je moet je afvragen of zo iemand geen tweede kans verdient.”