Kamer in debat over boete lang studeren

De Tweede Kamer debatteert waarschijnlijk volgende week donderdag over de langstudeerboete. Een meerderheid van de Kamer wil met staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) van gedachten wisselen over de toekomst van de boete nu het CDA, de bedenker ervan, niet langer achter de maatregel staat. Maandag wordt definitief besloten of het debat doorgaat.

Oppositiepartijen SP, D66 en PvdA willen dat Zijlstra een streep door de boete haalt. Zij willen dat de staatssecretaris daar een financiële dekking voor vindt, maar Zijlstra stelt zich voorlopig op de positie dat het parlement dat zelf moet doen.

Toch is ook zijn partij, de VVD, voor een debat, zegt Kamerlid Anne-Wil Lucas, woordvoerder hoger onderwijs. „Ik ben heel benieuwd naar de beweegredenen van het CDA om nu zo opeens van koers te veranderen. En als partijen inderdaad van de boete af willen, dan zullen ze ook zelf met een alternatief voor de inkomsten moeten komen.”

De studentenorganisaties denken een eenvoudige oplossing te hebben gevonden, waarbij niet meteen de hele wet van tafel moet. Op verzoek van de SGP werd de hoogte van de langstudeerboete, die formeel al in 2011 inging, het nu aflopende collegejaar op nul euro gezet, in plaats van op 3.000 euro. Volgens de studenten kan de duur van dit SGP-amendement verlengd worden, todat de nieuwe Tweede Kamer de maatregel definitief van tafel haalt.

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat de bezuiniging van 190 miljoen euro die hun is opgelegd niet wordt teruggedraaid. Als dan ook de 180 miljoen aan opbrengsten van de boete uitblijft – Zijlstra wilde die inzetten voor prestatiebeloning – dan zitten de instellingen met een flink gat in de begroting.

Een woordvoerder van Zijlstra zegt dat de staatssecretaris de uitnodiging van de Kamer afwacht.