Hoe groen waren de Olympische Spelen 2012?

Na al het mediageweld rond de Olympische Spelen heeft Leon Postma uit Utrecht nog één prangende vraag: „Wat was de impact op het milieu van dit giga-sportevenement?”

We vragen het Shaun McCarthy. Hij is voorzitter van de onafhankelijke Commission for a Sustainable London 2012. Deze commissie hield de afgelopen zeven jaar toezicht op de voorbereidingen, bouwwerkzaamheden en uitvoering van de Spelen.

„London 2012 moesten de groenste Spelen in de moderne tijd worden”, zegt McCarthy. „Het lijkt erop dat ze daarin zijn geslaagd.”

Sydney 2000 was de stad om te verslaan op het gebied van duurzaamheid. „De Australiërs deden het leuk op het gebied van duurzame energie, maar London 2012 had een veel bredere aanpak”, vertelt McCarthy. „Er was aandacht voor de complete productieketen van gebruikte materialen. En er is bijvoorbeeld ook gekeken naar het voedsel en voedselverpakking voor atleten en publiek.”

Het Londense organisatiecomité heeft zich tijdens de bouwwerkzaamheden aan strenge milieueisen gehouden. De wedstrijdlocaties zijn voor tenminste een kwart uit gerecyclede materialen gemaakt. 98 procent van het sloopafval dat bij de bouw van de olympische faciliteiten vrijkwam is gerecycled. Bovendien werd bij de bouw van het Olympisch Park twee miljoen ton vervuilde grond schoongemaakt.

Ook prijst McCarthy de investeringen in de infrastructuur. Stratford in Oost-Londen, waar het Olympisch Park staat, is nu beter dan ooit bereikbaar met het openbaar vervoer.

Maar McCarthy heeft ook kritiek. „Ik ben teleurgesteld dat er geen pogingen zijn ondernomen om duurzame merchandising aan te bieden. Ook is de regel voor auto’s en bussen om bij het stilstaan de motor uit te zetten vaak niet opgevolgd. Op letterlijk elk busstation dat we hebben bezocht, zagen we stilstaande bussen stationair draaien.”

Wat de uiteindelijk impact van de Spelen op milieu en leefomgeving is geweest durft McCarthy nog niet te zeggen. Zij uiteindelijk rapport verschijnt deze herfst.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Reinier Kist