Geen vervolging na busongeluk

Ze dansten op het bovenste dek van een open bus, ruggen in de rijrichting. Toen ging het fout. Drie Utrechtse studentes klapten met hun hoofd tegen een viaduct. Alle drie raakten gewond. Eén van hen hing met een ernstige hoofdwond over de reling.

Dat is een jaar geleden.

Gisteren maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er naar aanleiding van het ongeluk geen strafvervolging zal plaatsvinden. Justitieel onderzoek wijst uit dat „verschillende partijen wel iets te verwijten valt, maar niet in die mate dat strafrechtelijke vervolging op zijn plaats is”.

Het ongeluk vond plaats tijdens de Utrechtse Introductie Tijd. De drie studentes – nu 21 en 22 jaar – stonden op een bus gehuurd door hun hockeyvereniging, Rinoceros. De bus was op weg van een straatparade naar het clubhuis van de vereniging.

Het busverhuurbedrijf had de chauffeur beter moeten instrueren, vindt het OM. De bus had ook niet mogen rijden buiten die straatparade. De chauffeur had moeten nagaan of hij veilig onder het viaduct kon doorrijden. Rinoceros had beter toezicht moeten houden. En de meisjes, schrijft het OM, hadden op hun stoel kunnen blijven zitten.

Een „opeenstapeling” van „onzorgvuldig en onvoorzichtig” handelen, aldus het OM. Maar niet van één partij in het bijzonder, dus blijft strafvervolging achterwege.

Eén van de meisjes, medicijnenstudent, heeft nog last van de klap, zegt een OM-voorlichter: concentratieproblemen, hoofdpijn en een verminderd smaak- en geurvermogen.