Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Politie, recht en criminaliteit

‘Free Pussy Riot’ wereldwijd

Wereldwijd is de afgelopen tijd actie gevoerd voor de vrijlating van de leden van de Russische feministische punkgroep Pussy Riot. Ook morgen, de dag van de uitspraak in de rechtszaak tegen de drie vrouwen, worden in tientallen steden demonstraties georganiseerd. Een uur later horen de verdachten of ze een celstraf krijgen voor vandalisme. De aanklagers hebben drie jaar geëist. Over heel de wereld gingen de afgelopen dagen mensen de straat op om hun steun te betuigen aan Pussy Riot en de vrijheid van meningsuiting. Ook veel beroemdheden sprongen in de bres voor de drie vrouwen. De punkers, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina, staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een 'punkgebed' ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen. De vrouwen werden direct na hun actie gearresteerd en zitten sinds februari in voorarrest. Er hangt hen een straf boven het hoofd wegens 'door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme'. Hoewel de bandleden en hun advocaten menen dat het vonnis volledig bepaald wordt door president Vladimir Poetin, hopen de actievoerders toch dat hun acties er toe leiden dat de drie vrouwen vrijkomen of in ieder geval minder zwaar gestraft worden. Poetin heeft eerder al gezegd dat de band 'fout zat' maar geen 'erg zware straf verdient'.
Politieagenten in Londen spreken een demonstrant aan die actie voert bij de Russische ambassade in Londen voor de vrijlating van de leden van de punkband Pussy Riot.
AFP / Andrew Cowie
Madonna tijdens haar concert in de Olympic Hall in Moskou met de woorden "Pussy Riot" op haar rug.
AP / Oleg Sharan
Een topless FEMEN activist wordt opgepakt tijdens een steunbetuiging aan Pussy Riot voor het Russische consulaat in het Braziliaanse Sao Paulo.
AP / Nelson Antoine
Sympathisanten van de feministische punkgroep Pussy Riot vormen met letters een boodschap op de trappen van de kathedraal in Moskou waar de drie bandleden werden opgepakt tijdens hun protest-optreden. De letters vormen vertaald de boodschap: 'Gezegend zijn de vergevingsgezinden.'
Reuters / Evgeny Feldman
Demonstranten dragen maskers tijdens een protest georganiseerd door Amnesty International ter ondersteuning van Pussy Riot in Edinburgh.
Reuters / David Moir
De optocht van hetzelfde protest in het Schotse Edinburgh eergisteren.
Reuters / David Moir
Graffiti in Moskou, waarin steun wordt uitgesproken voor de punkband Pussy Riot.
AFP / Andrey Smirnov
Demonstranten tonen een Free Pussy Riot spandoek op straat, terwijl een band genaamd 'Brenda' optreedt tegenover de Russische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.
AFP / Paul J. Richards
De band Brenda treedt op tijdens het protest bij de Russische ambassade in Washington D.C.
AFP / Paul J. Richards
De Canadese elektro-punk act 'Peaches aka Merrill Nisker' tijdens de opname van een clip in Berlijn. De protestvideo komt op internet te staan ter ondersteuning van Pussy Riot.
AFP / Fiona Garden
Vrijwilligers tijdens het opnemen van de protestvideo van Peaches aka Merrill Nisker.
AFP / Fiona Garden
Demonstranten tijdens een Free Pussy Riot protest in Londen.
AFP / Andrew Cowie
Demonstranten in de kledij van Pussy Riot voor de Russische ambassade in Berlijn.
AP / Oliver Lang
Politie arresteert met behulp van een lift iemand die steun betuigt aan Pussy Riot in een gebouw tegenover de rechtbank waar de drie leden van Pussy Riot morgen terecht staan.
Reuters / Maxim Shemetov