Film

¡Vivan las antipodas!

Bij de documentaire ¡Vivan las Antipodas! kom je nederig uit de bioscoop. Of de mens nu hoge torens bouwt, zoals in Shanghai, of hoopt dat de volgende rivieroverstroming een beetje mee zal vallen, het blijft machteloos gedoe van wezentjes die zich te weinig realiseren dat ze met behulp van de zwaartekracht tegen de buitenkant van een reusachtige bol zitten aangeplakt. In ¡Vivan las Antipodas! zijn we 105 minuten lang afwisselend op vier locaties op aarde, en tegelijkertijd op nog eens vier plekken die ten opzichte van de eerste precies aan de andere kant van de aardbol liggen. Dit is een van de weinige documentaires ooit gemaakt met het vermogen je kijk op de wereld en de mensheid te veranderen.

A Simple Life

De jonge, vrijgezelle filmproducent Roger (Andy Lau), wordt in het huishouden geholpen door de oude huishoudster Ah Tao (Deannie Yip). In het begin schuifelt Ah Tao onopvallend in Rogers flatje rond, zoals ze al zo’n zestig jaar doet. Roger is een prinsje. Ah Tao lijkt voor hem een meubelstuk, hooguit goed voor klachten als „je weet toch dat ik mijn krab gestoomd wil”. Maar als Ah Tao een beroerte krijgt, blijkt Roger allerminst onverschillig. Hij bezoekt de laconiek aftakelende Ah Tao trouw. Zijn band met haar blijkt veel dieper dan met zijn geëmigreerde moeder.

ParaNorman

De stopmotion-animatiefilm in 3D

ParaNorman begint met een liefdevolle ode aan klassieke horror uit de jaren dertig; daarna wordt het een onvervalste zombiefilm. Norman is een 11-jarig buitenbeentje dat met de doden kan praten, in een dorp dat ooit door een heks werd vervloekt. Hierdoor komen de mensen die haar tot de brandstapel veroordeelden weer tot leven als zombies.

Pluk de nacht

Het openlucht filmfestival Pluk de Nacht vertoont de pareltjes die niet of nauwelijks in Nederland uitgebracht zijn. Van animatie tot roadmovie. Van tragische plattelandsdocumentaire tot absurde romantische komedie.

22 augustus t/m 1 september. Het Stenen Hoofd, Amsterdam. www.plukdenacht.nl