Een ijsje met Indiase kruiden

Op de Parade in Amsterdam is er ook voor kinderen veel te beleven. Je kunt er theatershows zien, maar ook poffertjes bakken, soep koken en timmeren.

Het Snoepmeisje op de Appelfiets verkoopt heel bijzondere appeltjes
Het Snoepmeisje op de Appelfiets verkoopt heel bijzondere appeltjes Foto Jet Steinz

Het Paradeterrein is net open, maar het ruikt er al heerlijk: naar poffertjes. In de rood met blauwe kraam van Poffertjespaleis Au Gwen Marie staan twee meisjes met geblokte schorten hun eigen poffers te bakken. De poffertjesmevrouw helpt hen door het deeg een beetje los te maken van de pan. „Omdraaien, snel!” roept ze. „Anders worden ze zwart!” Het is hard werken, maar na een tijdje zijn de poffers klaar en kunnen ze gegeten worden, met lekker veel boter en poedersuiker.

Het terrein van de Parade – het rondreizende theaterfestival dat nu in Amsterdam staat – staat vol met tenten. De ene keer zit je op de tribune in een grote blauwe circustent, dan weer op houten bankjes in een piepklein geel huisje. In de hoge Theatertoren treedt Hakim op, bekend van Sesamstraat. Vandaag vertelt hij het verhaal van Roodkapje, maar wel op een andere manier dan normaal: in deze voorstelling is de wolf niet de slechterik, maar de jager! De kinderen in het publiek mogen zelf meespelen als Roodkapje, de zoon van de wolf en het hondje van de jager, en Hakim heeft voor elke rol een grappig kostuum.

In het Paradetheater wordt Prinses op de erwt gespeeld, dat gaat over prins Alex. Hij zoekt een prinses om mee te trouwen, maar hoe weet hij wanneer een meisje een echte prinses is? Hij besluit een lijst te maken met dingen die een echte prinses moet kunnen: zingen, dansen, Donald Duck nadoen. Op zijn paard trekt hij de wereld in en steeds wanneer hij een meisje ontmoet, onderzoekt hij of ze alles kan wat op zijn lijstje staat.

Ook buiten de theatertenten is er genoeg te doen. Al van verre klinkt het getimmer en gezaag van Villa Lila, waar je kunt knutselen en schilderen. En op het hele terrein hoor je de tingelbel van de zweefmolen. Voor tussendoor zijn er lekkere dingen: wat dacht je van een ijsje van Indiase kruiden? Zelf koken kan ook: bij Katrina is een tafel vol kinderen onder leiding van de chef-kok bezig met het snijden van wortels, aardappels en paprika’s. Ze maken soep: straks gaan alle groenten in de grote pan die al op een vuurtje staat te pruttelen.

De (Kinder)Parade. T/m 26 augustus, Martin Luther Kingpark, Amsterdam. www.deparade.nl