Ecuador verleent Assange asiel

Media verzameld buiten de ambassade waar Assange het besluit van ecuador afwachtte. Meerdere demonstranten werden gearresteerd. Foto AFP / Will Oliver

De regering van Ecuador heeft besloten Julian Assange politiek asiel te verlenen. Dat maakte de regering vanmiddag op een persconferentie bekend. De voorman van WikiLeaks verblijft sinds juni in de Londense ambassade van het Zuid-Amerikaanse land nadat een Britse rechter hem veroordeelde tot uitlevering aan Zweden.

Omdat Ecuador van mening is dat Assange om politieke redenen wordt vervolgd, heeft het Latijns-Amerikaanse land besloten de klokkenluider politiek asiel te verlenen. Assange wordt in Zweden verwacht om verhoord te worden in een verkrachtingszaak. Ecuador had van de regeringen in Londen en Stockholm de garantie gevraagd dat Assange niet zou worden uitgeleverd, maar kreeg die niet. Londen liet weten dat het, ongeacht Assange’s verzoek om politiek asiel, verplicht is de Wikileaks-voorman te arresteren.

“Het is niet ondenkbaar dat hij wreed zal worden behandeld en veroordeeld zal worden tot celstraf, of zelfs de doodstraf. Ecuador is ervan overtuigd dat zijn rechten zijn geschonden.” - minister Ricardo Patino over Assange (AP).

Britten van zins Assange gewoon uit te leveren

De Ecuadoraanse president Rafael Correa wil de Australiër asiel verlenen om aan te geven dat zijn land staat voor het vrije woord. Assange vreest dat Zweden hem uiteindelijk zal overleveren aan de VS. Die zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo’s, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

Voor de ambassade van Ecuador in Londen verzamelden zich sinds gisteren tal van betogers die de onmiddellijke vrijlating van Assange eisten. De vraag is nu hoe Ecuador Assange Groot-Brittannië uit wil krijgen. De Britse regering zou hebben gedreigd de ambassade desnoods te bestormen om Assange in de boeien te slaan zodra hij een voet buiten het gebouw zet.

“We zijn teleurgesteld in het besluit van Ecuador. Nadat meneer Assange alle mogelijkheden om het besluit tot uitlevering aan te vechten tevergeefs heeft benut, zijn wij onder de wet van het Verenigd Koninkrijk verplicht hem aan Zweden over te dragen. Die plicht zullen wij vervullen.” - reactie ministerie Buitenlandse Zaken van het VK.

‘Een democratisch land onwaardig’

Wat het besluit van Ecuador betekent voor de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië is nog onduidelijk. De Ecuadoraanse minister Ricardo Patino liet vanmiddag weten dat zijn land dergelijke dreigementen niet duldt.

“Dit is een democratisch, beschaafd en gezagsgetrouw land onwaardig. Als dit zo doorgaat, zal Ecuador gepaste maatregelen nemen, in lijn met internationale wetgeving.”

Hoewel de beslissing van Ecuador volgens AP buiten de ambassade met gejuich werd begroet door Assanges aanhangers, lijkt er in realiteit weinig te veranderen. Hij zit nog steeds in zijn kamer in de ambassade, uitgerust met computer, waar hij sinds 19 juni al zit. De Britten zijn dus van zins hem te arresteren zodra hij buiten komt, Zweden heeft al laten weten het onderzoek in de verkrachtingszaak gewoon door te zetten.