Duitsers vast om export naar Iran

De Duitse politie heeft gisteren vier mannen aangehouden omdat zij ventielen voor een kernreactor in Iran zouden hebben geleverd.

Zulke onderdelen vallen onder een embargo tegen Iran dat de internationale gemeenschap heeft ingesteld in verband met het omstreden nucleaire programma van Iran.

Het gaat om een Duitser en om drie mannen met een dubbele, Duits- Iraanse nationaliteit. Ze werden aangehouden in Hamburg, Oldenburg en Weimar. Ook is sprake van een vijfde verdachte, maar over diens identiteit is tot dusverre niets bekendgemakat.

Het viertal zou de ventielen in 2010 en 2011 hebben helpen uitvoeren naar Iran, zo liet het Duitse Openbaar Ministerie gisteren weten.

Bij de plaats Arak bouwt Iran al geruime tijd aan een zwaarwaterfaciliteit. Iran heeft eerder gezegd dat het de reactor bij Arak in 2013 in gebruik hoopt te nemen. Iran heeft altijd betoogd dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient.

Volgens het OM in Duitsland deden de mannen alsof het om een order ging van een klant met vestigingen in Turkije en Azerbajdzjan. Met de order was een bedrag van enige miljoenen gemoeid.

Het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS), een denktank in de Verenigde Staten, stelde onlangs dat de opening van de reactor in Arak wel eens vertraging zou kunnen oplopen door problemen om alle onderdelen tijdig in handen te krijgen. De internationale sancties vormen voor Iran in dit verband een serieus obstakel.

Naar verwachting zal de reactor bij Arak, als die eenmaal operationeel is, zo'n negen kilo plutonium per jaar kunnen produceren. Dat zou genoeg kunnen zijn om ongeveer twee kernwapens per jaar te kunnen produceren.

Iran heeft sinds 2006 steeds nieuwe internationale sancties opgelegd gekregen omdat Teheran weigerde zijn verrijking van uranium te staken. Juist dat is van belang in verband met de eventuele vervaardiging van kernwapens.

Vorige maand nog besloot de Amerikaanse president Obama nieuwe economische sancties op te leggen, die er vooral op zijn gericht de Iraanse energiesector te treffen. Zo is het nu verboden om Iraanse olietransporten te verzekeren. Recent overleg met Iran om het nucleaire programma te staken bleef tot dusverre vruchteloos. (Reuters, BBC)