Dirk Verbraak

Zo leuk is economische groei helemaal niet

Gisteren kwam er vanuit het CBS een licht positief bericht naar buiten. Want, jawel mensen, onze economie is het laatste kwartaal met 0,2 procent gegroeid. Geen cijfers waar onze economen een gat voor in de lucht springen, maar ach, een keer een positief bericht over de economie was natuurlijk ook wel weer eens fijn.

NOS-verslaggever Arjen Noorlander vat in het Journaal de boel samen. Iedereen verwachtte dat het alweer slechter zou gaan, vertelt Noorlander, maar nu hebben we wel wat geluk gehad. Als belangrijkste reden geeft hij hiervoor het natte en koude voorjaar. „Daardoor zijn we de huizen lekker gaan opstoken en dan verkopen wij veel aardgas. Dit zijn leuke incidentele redenen waarom het ietsje beter gaat, maar nog niet geweldig.”

Vooral het woord ‘leuke’ kon ik niet direct plaatsen in deze context. Wereldwijd verbruiken we met z’n allen veel te veel energie, wat enorm schadelijk is voor ons milieu. Dat naast de opwarming van de aarde door Co2-uitstoot ook de voorraad aardgas die wij in ons eigen land kunnen winnen over een jaar of zestig op is, lijken we te vergeten. Vanaf dat moment zijn we voor onze energievoorziening grotendeels afhankelijk van het buitenland.

Maar er gaat volgens Noorlander, en velen met hem, blijkbaar niets boven de korte termijn. Niet gek natuurlijk, als er iedere avond op tv verkondigd wordt dat het echt vreselijk is dat we dit jaar minder hebben uitgegeven aan een nieuwe flatscreen of auto.

Dirk VerbraakDen Haag

Wij Westlanders willen juist graag werken

‘Westlandse werklozen willen niet’, stond er dikgedrukt in de krant boven een artikel over werkelozen die weigeren tomaten te plukken (De wereld over, 10 augustus).

Maar het stuk gaat over zeshonderd uitkeringsgerechtigden die uit Rotterdam, Den Haag en Delft naar het Westland werden gebracht voor een kennismaking met de glasbouw.

De uitkeringsgerechtigden uit Rotterdam, Den Haag en Delft willen niet aan het werk, en niet zoals de titel van het artikel suggereert, de Westlandse werklozen.

Het Westland is zelfs van de vijftig grootste gemeenten in Nederland de gemeente met de laagste werkloosheid. Daarbij is de participatie heel groot in het Westland!

Sem de Koning ’s-Gravenzande (Westland)

Werklozen hebben meer individuele hulp nodig

Werkelozen ‘willen helemaal geen tomaten plukken’, schreef nrc.next over het project ‘Westland heeft Werk’ van de gemeenten Rotterdam, Delft en Den Haag om uitkeringsgerechtigden te helpen aan werk in de kastuinbouw.

Van de 57.000 uitkeringsgerechtigden daar had 91 procent aanvankelijk interesse. Slechts 57 van hen bleken uiteindelijk aan het werk te kunnen worden geholpen. Na afloop van de proefperiode bleven er slechts 19 over.

Wat gaat er mis? De betrokkenen noemen gebrekkig openbaar vervoer, een arbeidsmarkt die niet flexibel genoeg is, de grote afstand tot de arbeidsmarkt van langdurig werklozen en het gebrek aan arbeidsethos.

Uit onderzoek blijkt juist dat niet meedoen op de arbeidsmarkt een groot probleem is voor uitkeringsgerechtigden. Het lijkt dus niet waarschijnlijk dat arbeidsethos een probleem vormt. Wel zou je kunnen beginnen met algemene en goed toegankelijke informatie over het aanbod van werk. Vervolgens zal individueel maatwerk moeten worden geboden voor de mensen die om hulp vragen en de mensen die om welke reden dan ook niet reageren.

Marion KramerRotterdam
    • Marion Kramer
    • Sem de Koning
    • Dirk Verbraak