‘Britten dreigen ambassade te bestormen om Assange te arresteren’

Groot-Brittannië heeft gedreigd de Ecuadoraanse ambassade in Londen te bestormen om Wikileaks-voorman Julian Assange te arresteren. Dat heeft althans de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino gezegd. Assange heeft zijn toevlucht gezocht in de ambassade, omdat hij vreest voor uitlevering aan Zweden. Volgens Patino wordt vandaag bekendgemaakt of Ecuador het asielverzoek van Assange inwilligt.

NRC-correspondent Titia Ketelaar vanuit Londen:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Ecuador maakt rond 12u GMT iets bekend over #Assange - Britten zouden hebben gedreigd met inval ambassade http://t.co/doSZOTHz

De Britse politie post al sinds half juni bij het ambassadegebouw dat staat in een goede wijk in Londen. Gisteren werd de politieaanwezigheid uitgebreid, schrijft persdienst Novum. Een kleine groep aanhangers van Assange verzamelde zich onder toeziend oog van de pers bij de ambassade. In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito protesteerden enkelen tientallen mensen tegen het Britse dreigement. De betogers vertrapten een Britse vlag.

Diplomatieke rel dreigt

De Britse regering heeft eerder al gezegd dat ze Assange niet zomaar laat vertrekken naar Ecuador. Hij wordt gearresteerd, zodra hij een voet buiten de ambassade zet. Nog niet eerder echter heeft de regering in het openbaar gesproken over het afnemen van de diplomatieke onschendbaarheid van de ambassade.

Twitter avatar LiavanBekhoven Lia van Bekhoven Supporters Assange opgeroepen ambassade van Ecuador in Londen te bezetten. Om inval van politie te voorkomen. #diplomatiekmijnenveld
Twitter avatar LiavanBekhoven Lia van Bekhoven Assange zit sinds juni in ambassade van Ecuador. In kleine kamer met PC . En sportinstrumenten want geen tuin of binnenplaats, #weetudat

Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken is het onder een wet uit 1987 toegestaan om de diplomatieke status van een gebouw te herroepen als een buitenlandse mogendheid het pand “niet slechts gebruikt voor de doeleinden van een consulaire post”. Assange wil graag naar Ecuador om zijn uitlevering aan Zweden te dwarsbomen.