Britse regering staat vertrek Assange niet toe - ‘geen wettelijke grond’

/Files (BRITAIN - Tags: MEDIA CRIME LAW POLITICS) Julian Assange komt in februari aan bij het Hooggerechtshof in Londen. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De Britse regering staat Wikileaks-voorman Julian Assange niet toe Groot-Brittannië te verlaten. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, William Hague, vanavond gezegd. Volgens Hague “is er geen wettelijke grond om dat te doen.”

Hague herhaalde, aldus persbureau AP, dat de voorgenomen uitlevering van Assange aan Zweden niets met diens klokkenluiderswerk van doen heeft.

Ecuador denkt dat Assange in Zweden geen eerlijk proces wacht

Assange verblijft al sinds juni in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De regering van Ecuador verleende het Wikileaks-kopstuk vandaag politiek asiel. Ecuador is van mening dat Assange geen eerlijk proces kan verwachten als hij wordt uitgeleverd aan Zweden.

Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, maar de Wikileaks-oprichter vreest zelf door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo’s, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

Diplomatieke immuniteit

Sommige aanhangers van Assange willen dat hij het Ecuadoraanse staatsburgerschap krijgt en lid wordt van het ambassadepersoneel, zodat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. Maar de diplomatieke status moet door het gastland worden erkend. Het is niet waarschijnlijk dat de Britse regering hier ooit toe zal overgaan.

Een andere optie is om er stiekem tussenuit te knijpen. De Londense politie staat echter al sinds Assange in juni de ambassade betrad voor het gebouw te posten. Hij kan proberen in vermomming langs hen te glippen. Achtervolgers kunnen eventueel in de smalle winkelpaden van het nabijgelegen warenhuis Harrod’s worden afgeschud. Maar als hij echter wordt aangehouden, is er geen hoop meer en zal hij worden uitgeleverd aan Zweden.

    • Niels Posthumus