Bouterse steunt Kwakoe – of niet?

In Amsterdam is ophef ontstaan over een vermeende financiële bijdrage van Desi Bouterse aan het noodlijdende Zomerfestival (voorheen Kwakoe). De Surinaamse president zou het festival ten minste 50.000 euro hebben geschonken. Bouterse zelf ontkende dat gisteren.

Locoburgemeester Lodewijk Asscher vindt financiële hulp van Bouterse aan het Zomerfestival in Amsterdam-Zuidoost ongewenst. De gemeente Amsterdam wil „op geen enkele manier” samenwerken met de huidige Surinaamse regering. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel.

De Surinaamse krant De Ware Tijd kwam gisteren met het bericht dat Bouterse geld had gedoneerd aan het festival. Een woordvoerder van de president bevestigde dat tegenover de Surinaamse krant. Toen er ophef ontstond, ontkende Bouterse de financiële bijdrage aan het festival. Wel zou hij „een bemiddelende rol” hebben gespeeld.

Ook stichting Kofoe, die het Zomerfestival organiseert, ontkende gisteren tegenover de lokale omroep AT5 dat het geld direct van Bouterse afkomstig zou zijn. De Vereniging Bedrijfsleven Suriname zou het geld hebben gedoneerd. Maar die zegt van niets te weten.

Het is nog onduidelijk of het Zomerfestival, dat vijf weekenden duurt, door de grote financiële problemen voortijdig moet worden gestopt. Witte Tenten, de verhuurder van de festivaltenten, dreigde dinsdag het terrein te ontruimen. Het tentenverhuurbedrijf is bang 150.000 euro aan inkomsten mis te lopen, omdat stichting Kofoe financiële problemen heeft. Als de festivalorganisator en Witte Tenten er niet uitkomen, vindt er vrijdag een kort geding plaats. Dan beslist het Stadsdeel Zuid-Oost ook of de vergunning van het festival moet worden ingetrokken.