Binnen budget Barolo

Afgelopen zaterdag wat gemopperd over budget-Barolo. Dat wil echter nog niet zeggen dat een geruststellend kostbaar prijskaartje ook geruststellend is voor de smaakpapillen en de belendende percelen.

Nu zijn er helaas veel Barolo’s in omloop die behalve onbetaalbaar ook overpriced zijn. En dat zal nog wel erger worden: de nieuwe rijken van de BRIC-landen beginnen Barolo ook te ontdekken.

Andere zijn weliswaar schier onbetaalbaar maar de ware liefhebber zal deze iedere euro waard vinden. Ooit dronk ik er zo eentje (Falletto 2001 van Bruno Giacosa) in Osteria del Borgo in Carrù bij bolito, een eeuwenoud, traditioneel Piemontees gerecht dat zich het best laat uitleggen als gekookte koe waar slechts de hoeven van verwijderd zijn. Onvergetelijke ervaring, en bepaald niet dankzij in de inbreng van het rund.

Maar bestaat er ook iets tussen overpriced en onbetaalbaar? Of belanden we dan in Noord-Italiaans niemandsland? Beslist niet. Onlangs proefde ik er een uit het uitstekende jaar 2007, nota bene uit de schappen van de online Albert Heijn.

Weliswaar is deze van Fontanafredda er niet eentje van de buitencategorie, maar voor zijn € 19,99 vond ik ‘m buitengewoon smakelijk. Deze binnen budget Barolo bood niet al te heftige tannines, plus leer, tabak, kruidnagel en drop verweven met bramen, zure, bittere kersen, blauwe pruimen en gedroogd fruit.

Iemand bolito vanavond? Of is het daar te warm voor?

    • Harold Hamersma