AFM vraagt Ajax naar ‘financiële chaos’, club ziet geen geldprobleem

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft contact gezocht met Ajax naar aanleiding van berichtgeving eerder deze week dat er sprake zou zijn van “financiële chaos” bij de voetbalclub. De Amsterdammers hebben hierop vanmiddag via een persbericht laten weten dat de strekking hiervan “onjuist” is.

Ajax werd vorig seizoen opnieuw landskampioen waardoor de club voor het derde achtereenvolgende jaar kan rekenen op vele miljoenen aan inkomsten uit de Champions League. Foto NRC / Olivier Middendorp

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft contact gezocht met Ajax naar aanleiding van berichtgeving eerder deze week dat er sprake zou zijn van “financiële chaos” bij de voetbalclub. De Amsterdammers hebben hierop vanmiddag via een persbericht laten weten dat de strekking hiervan “onjuist” is.

De financiële waakhond vroeg Ajax of er een reactie komt op het artikel in De Telegraaf waarin de doorgaans bij de club zeer goed ingevoerde krant kopte met ‘Financieel kerkhof uit kast Ajax’. Ajax is vanwege de beursnotering verplicht om koersgevoelige informatie openbaar te maken. De AFM geeft echter wel aan dat het vaker bij beursfondsen informatie opvraagt na berichten in media.

De raad van commissarissen en directie van de landskampioen beweert vanmiddag dat er niets aan de hand is:

“Ajax heeft een positief eigen vermogen en een goede kaspositie. De club bevindt zich in de gezondste categorie van de KNVB licentie commissie, categorie III. Aangezien Ajax de post lonen en salarissen aan het terugbrengen is, voor de derde opeenvolgende keer meedoet aan de UEFA Champions League en daarnaast de inkomsten uit bijvoorbeeld TV-gelden ziet stijgen, ziet de club geen aanleiding voor supporters en aandeelhouders om zich zorgen te maken over de financiële situatie.”

Inmiddels ontdeed Ajax zich deze zomer van veertien spelers

De Telegraaf beweert dat Ajax in financieel zwaar weer verkeert. Dat zou het gevolg zijn van beleid van voormalig directeur Rik van den Boog, oud-voorzitter Uri Coronel en ex-president-commissaris Steven ten Have. Door de financiële missers zou Ajax gedwongen zijn spelers te verkopen, zoals Vurnon Anita: de veertiende speler die deze zomer vertrok. Ajax maakte vanmiddag bekend dat de middenvelder naar Newcastle United vertrekt voor 8,5 miljoen euro.

Onder het nieuwe bewind in de geest van Johan Cruijff wordt het eerste team opgebouwd uit talent uit eigen jeugd, aangevuld met aangekochte spelers die waarschijnlijk voor meer geld weer kunnen worden doorverkocht. Deze zomer nam Ajax al afscheid van spelers die drukken op de uit de kluiten gewassen salarishuishouding zoals Mounir El Hamdaoui, Ismail Aissati en Jan Vertonghen. Ook is het geen geheim dat Gregory van der Wiel, Theo Janssen en Miralem Sulejmani mogen vertrekken.

    • Jules Seegers