Aanzienlijke stijging in meldingen agressie tegen ambulancepersoneel

Uit reserach van nrc.next bleek eerder dit jaar dat tweederde van de hulpverleners te maken heeft met bedreigingen. Foto NRC / Merlin Daleman

Betere registratie maar ook buitensporig drank- en drugsgebruik en verkeerde verwachtingen van hulpdiensten heeft ertoe geleid dat het afgelopen jaar twee keer zo veel agressiegevallen tegen ambulancepersoneel zijn gemeld als in 2009. Toen werden nog 145 gevallen geregistreerd, vorig jaar 289. Deze week reageerde minister Schippers nog op twee gevallen van afgelopen weekend.

Dit bevestigt directeur Koos Reumer van Ambulancezorg Nederland vanochtend tegenover Novum Nieuws na een bericht hierover in De Telegraaf. De toename van scheldpartijen, bedreigingen, fysiek geweld en seksuele intimidatievolgens directeur Koos Reumer in de eerste plaats doordat agressie beter wordt geregistreerd. “Daar hebben we veel werk van gemaakt en dan is een stijging het logische resultaat.”

Verkeerde verwachtingen: slachtoffer niet altijd naar ziekenhuis

De verkeerde verwachtingen van het ambulancepersoneel blijken uit een onderzoek twee weken geleden een redelijk groot probleem. Eenderde van de Nederlanders denkt dat een slachtoffer altijd naar een ziekenhuis wordt gebracht als 112 wordt gebeld. Dat gebeurt echter alleen als dit nodig is.

“Die onduidelijkheid is lang niet altijd een reden tot agressie, maar wij willen deze onduidelijkheid wel wegnemen”, zegt de directeur. De maatschappij moet volgens hem goed begrijpen dat ambulancebroeders niet simpelweg vervoerders zijn, maar ook zelf hoog gekwalificeerde hulp kunnen bieden waardoor een ziekenhuis vaak niet nodig is.

Die omschakeling is eind jaren negentig begonnen en pas sinds enkele jaren voltooid. “Wij overwegen om later dit jaar het publiek via een campagne te informeren over wat mag worden verwacht als via 112 de hulp van een ambulance wordt ingeroepen.” Het doel is volgens hem vooral om onduidelijkheid weg te nemen. “Maar als het zorgt voor minder agressie, dan is dat een mooie bijvangst.”

In februari bekeek nrc.next een bewering van SIRE’s campagne ‘Handen af van onze hulpverleners’. Research wees uit dat tweederde van de hulpverleners last heeft van bedreigingen.

    • Jules Seegers