Ikea gaat studentenflats en hotels voor ‘zacht Ikea-prijsje’ bouwen

In Amsterdam, Leiden, Delft en Den Haag wordt tot 2015 een tekort van 20.00 kamers beraamd. Ikea wil er binnen vijf jaar 5.000 bouwen. Foto Flickr / Kazamatsuri

Ikea gaat investeren in studentenflats in Nederland. De bouw ervan richt zich in eerste instantie op Amsterdam en Delft, waar de het tekort aan kamers het grootst is. Daarnaast wil het in Nederland, Polen en Groot-Brittannië geld stoppen in ‘budget designhotels’, schrijft de Volkskrant.

Nog voor het einde van dit jaar verwacht Ikea een overeenkomst te sluiten voor de eerste flat met minstens tweehonderd woningen, zegt vastgoedontwikkelaar bij de Zweedse meubelfabrikant Harald Müller. De kamers van 17,5 vierkante meter moeten volledig gemeubileerd worden opgeleverd met populaire artikelen van Ikea.

Het bedrijf heeft een intentieverklaring getekend met studentenhuisvestingsbureau Duwo, dat de kamers in beheer krijgt. Duwo is actief in Amsterdam, Delft, Leiden en Den Haag. maar volgens de Volkskrant is Ikea in gesprek met “diverse studentensteden”.

‘Sky is the limit’

Duwo-directeur Jan Benschop hoopt dat in vijf jaar vijfduizend extra studentenwoningen worden gebouwd. “De studentenflats kunnen vanaf tweehonderd kamers worden neergezet, maar tweeduizend kan ook als steden dat willen. The sky is the limit.”

Ikea heeft ook plannen om in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen te investeren in ‘budget designhotels’. De komende jaren moeten ruim honderd hotels verschijnen die vergelijkbaar zijn met het Duitse Motel One en de Franse keten Ibis, ook in Nederland actief. Een grote hotelketen moet ze exploiteren.