Zestien clubs in BeNe League

Met de strijd om de Supercup tussen de vrouwenelftallen van Standard Luik en ADO Den Haag is gistermiddag in het Belgische Mechelen de BeNe League gelanceerd. Het Belgische Luik won het duel tussen de twee kampioenen voor een paar duizend toeschouwers ‘Achter de Kazerne’ met 1-0.

De Women’s BeNe League , die zal bestaan uit zestien clubs uit België en Nederland, is het eerste grensoverschrijdende kampioenschap in Europa. De Belgische en de Nederlandse voetbalbond hebben de handen ineengeslagen en beginnen dit seizoen met een driejarige proef.

„Een uniek project”, zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag. „Voor het eerst heeft de UEFA toestemming gegeven om verschillende landen samen een competitie te laten organiseren. Alle ogen zijn nu op ons gericht.”

Van Praag maakte duidelijk dat de vrouwencompetitie zeker niet gezien moet worden als een opmaat naar een mannencompetitie tussen België en Nederland. „Nee, dat is helemaal niet aan de orde”, zei hij. „Het uiteindelijke doel is dat het niveau van het vrouwenvoetbal in beide landen omhoog gaat.”

Club Brugge, Oud-Heverlee Leuven, SV Zulte Waregem, Lierse SK, Beerschot AC, Sint Truiden, Anderlecht en Standard Luik vertegenwoordigen België. De Nederlandse ploegen zijn ADO Den Haag, PEC Zwolle, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, SC Heerenveen en de nieuwkomers Ajax en PSV.

Voor de winterstop spelen alle clubs eerst twee keer tegen teams uit eigen land. De beste vier ploegen van de twee landen meten zich vervolgens met elkaar in een vervolgcompetitie. De nummers vijf tot en met acht uit Nederland en België spelen ook een onderlinge competitie tegen elkaar.

De hoogst geklasseerde clubs uit Nederland en België plaatsten zich aan het einde van het seizoen voor de Champions League, zodat beide landen verzekerd zijn van deelname aan dit Europese voetbaltoernooi. Volgend weekeinde gaat de BeNe League van start.