Wereld vol ontrouw en overspel

360. Regie: Fernando Meirelles. In: 20 bioscopen.

De mozaïekfilm 360 gaat over keuzes en hoe die ons leven bepalen. Fernando Meirelles’ (Cidade de Deus, The Constant Gardener) cirkelvertelling 360 begint en eindigt met een vrouw die besluit de prostitutie in te gaan. Daartussen voert scenarist Peter Morgan (The Queen, Hereafter) een aantal diep ongelukkige mensen op die overspel plegen of slachtoffer zijn van de ontrouw. Maar het scenario is zo gekunsteld dat hun pijn en wanhoop bijna nooit voelbaar wordt, behalve waar Anthony Hopkins als vader op zoek is naar zijn vermiste dochter.

Het wereldomspannende 360 ontleent zijn structuur aan Arthur Schnitzlers Reigen (1897), in 1950 al prachtig door Max Ophuls verfilmd als La ronde. Morgans modernisering schetst een wereld van steriel materialisme met een klein beetje hoop aan de horizon.

    • André Waardenburg