Waarom loopt de speeltijd in hockey terug en niet op?

Waarom loopt de speeltijd in het hockey terug en niet op, zoals in het voetbal? Dat vroegen we ons af op de redactie van nrc.next na de twee hockeyfinales van afgelopen weekend op de Olympische Spelen.

Bij grote internationale hockeytoernooien loopt de tijd naar beneden af, van de 35ste minuut (de duur van één helft) naar nul. De Nederlandse oud-scheidsrechter Bob Davidzon (75) was erbij toen dit besloten werd. Als toenmalig lid van de Rule Advisory Panel, een speciaal in het leven geroepen werkgroep van de internationale hockeyfederatie (FIH), had Davidzon in 1996 een aandeel in de introductie van de speeltijd die afloopt.

Het paste binnen de hervormingen van de FIH om de sport aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor het grote publiek.

Vóór 1996 was er onduidelijkheid over de speeltijd, vertelt Davidzon, die in de jaren zeventig en tachtig scheidsrechter was en op drie Olympische Spelen floot. „Er zat geen lijn in. Bij de ene wedstrijd liep de tijd op en bij andere wedstrijden af.” Voordeel van een aflopende klok is dat het publiek in het stadion bij de laatste tien seconden kan aftellen, wat extra spanning en spektakel geeft. En het is handig: als toeschouwer hoef je niet te rekenen hoe lang een wedstrijd nog duurt, één blik op de speeltijd en je weet genoeg. Davidzon vertelt dat de Australische oud-speler en oud-bondscoach Richard Aggiss in 1996 met het idee kwam in het Rule Advisory Panel.

Het hockey leent zich voor een tijd die afloopt: de tijd wordt stilgezet als de bal uit het spel is, waardoor het mogelijk is om de resterende speeltijd precies te geven. Ook in het waterpolo, ijshockey en basketbal wordt er naar beneden afgeteld.

Verwarrend is dat bij veel wedstrijden in de nationale competities de speeltijd oploopt. Dit komt omdat het geen officiële regel van de internationale hockeyfederatie is om naar beneden af te tellen, zegt Kelly Fairweather, algemeen directeur van de FIH. Alleen bij internationale toernooien is het verplicht. „Maar wat ons betreft wordt het overal op dezelfde manier toegepast.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Steven Verseput