VS kijken niet naar no-flyzone in Syrië

De Amerikaanse regering kijkt niet serieus naar de mogelijkheid van een no-flyzone in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, gisteren in Washington gezegd. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verklaard dat de VS en Turkije samen alle middelen onderzoeken om de Syrische rebellen tegen president Bashar al-Assad te helpen, inclusief een no-flyzone.

Panetta zei dat hij zich concentreert op de veiligheid van de Syrische chemische-wapenarsenalen. In de VS en Israël met name heerst grote bezorgdheid over de mogelijkheid dat de Syrische chemische wapens in de loop van de oorlog of na de val van Assad in handen komen van extremistische groepen of van Syriës Libanese bondgenoot Hezbollah.

De Amerikaanse legerchef, generaal Martin Dempsey, zei gisteren dat Iran, een bondgenoot van Syrië, bezig is een pro-regimemilitie in Syrië op te leiden van „over het algemeen shi’itische Syriërs”. Die zou de druk moeten wegnemen van het Syrische regeringsleger. Hij gaf geen bewijs daarvan. Het Syrische regime beschikt al over een – om haar geweld beruchte – militie, de shabiha, die grotendeels bestaat uit alawieten, een shi’itische minderheidssekte.

Verwanten van een Libanees die door Syrische rebellen wordt vastgehouden zeggen in Libanon meer dan 20 Syriërs te hebben ontvoerd die ze zullen vasthouden tot hun familielid vrij is. Onder de gijzelaars van de prominente clan zou een officier van het Vrije Syrische Leger van de rebellen zijn.

De Libanees, Hassane Salim al-Mikdad, werd door rebellen in een videofilm opgevoerd als een van 1.500 strijders die Hezbollah tien dagen geleden naar Syrië had gestuurd. Hezbollah ontkende direct „categorisch” dat hij van de shi’itische organisatie deel uitmaakt, en zijn familie zegt dat hij al voor de opstand begon in Syrië woonde. De oorlog in Syrië wordt toenemend ook in Libanon uitgevochten. (AFP, AP, Reuters)