Van Gaal begint bij Oranje met nederlaag tegen België

Louis van Gaal langs de zijlijn.
Louis van Gaal langs de zijlijn. Foto AFP / John Thys

België heeft vanavond met 4-2 de vriendschappelijke interland tegen Nederland gewonnen. Het was de eerste wedstrijd onder bondscoach Louis van Gaal.

Nederland kwam vlak na rust via Luciano Narsingh en Klaas-Jan Huntelaar op 1-2, maar zakte vervolgens compleet in elkaar.

Hoewel het een oefenwedstrijd betrof, was beide ploegen er veel aan gelegen zich te bewijzen. Nederland was na het slechte EK met drie nederlagen uit op eerherstel, terwijl België zich graag op het hoogste podium wilde tonen. De Belgen worden al jaren grote mogelijkheden toegedicht, maar ze ontbreken steevast op grote toernooien.

De eerste helft toonden vooral de Belgen hun potentie, schrijft persdienst Novum. Na twintig minuten leidde dat tot de openingstreffer. Spits Christian Benteke kreeg de bal gelukkig in zijn bezit, speelde vervolgens Joris Mathijsen uit en schoof via het lichaam van doelman Maarten Stekelenburg de 1-0 binnen.

Nederland kreeg twee mogelijkheden op de gelijkmaker, maar debutant Ricardo van Rhijn en Huntelaar stuitten op de Belgische doelman Thibaut Courtois. Na rust bracht Van Gaal Stefan de Vrij, Nick Viergever, Bruno Martins Indi en Adam Maher in het veld, waardoor het aantal debutanten op vijf kwam.

Defensie met louter debutanten

De grote vraag was vooral hoe de defensie met louter debutanten zich staande zou houden. Opvallend genoeg kende Oranje na rust zijn beste fase van de wedstrijd, met Martins Indi als opvallende initiator. De linkspoot zette tweemaal Arjen Robben aan het werk, waarna de weer eens op links geposteerde buitenspeler tweemaal een assist leverde. Eerst scoorde Narsingh van dichtbij, later Huntelaar.

De vliegende start kreeg geen vervolg. België schroefde het tempo op en bracht Nederland in verlegenheid. De jonge defensie wist zich geen raad, maar mocht zich gelukkig prijzen met Stekelenburg onder de lat. De goalie redde driemaal uitstekend op inzetten van Nacer Chadli, Kevin De Bruyne en Axel Witsel en zag Chadli ook nog eens vrijstaand naastkoppen.

Een kwartier voor tijd moest Stekelenburg alsnog ‘vissen’. Nigel de Jong leed slordig balverlies en verschafte Dries Mertens een vrije doortocht richting Stekelenburg. De PSV’er faalde niet. Tot overmaat van ramp kende Stekelenburg zelf ook nog een zwak moment, waardoor Romelu Lukaku 3-2 kon scoren. Jan Vertonghen maakte er vervolgens ook nog 4-2 van.

Van Gaal hield al rekening met een sterk België

Van Gaal, die aan zijn tweede era bij Oranje is begonnen, hield er al rekening mee dat België wel eens sterk voor de dag kon komen in het Koning Boudewijnstadion. Volgens hem zit er veel talent in de selectie van België. “Ik ben verbaasd over het feit dat het nog steeds niet tot resultaat heeft geleid. Dat moet een keer komen”, zei Van Gaal in de aanloop naar de wedstrijd.

Tegelijkertijd benadrukte Van Gaal vooraf dat het een oefenduel is:

“Het gaat erom dat je het ook laat zien op het moment dat het gevraagd wordt, dat is dus een kwalificatiewedstrijd.”