Uitgelicht

Film

Captain Abu Raed (Amin Matalqa, 2009, Jordanië). Lieve film met mooie stoffige beelden van Amman, innemend acteerwerk en een melancholiek plot zonder verrassingen. De hoofdrol is voor Nadim Sawalha, een Jordaniër die talloze Arabieren speelde in onder meer Bondfilms. Hier draagt hij zijn eigen film. Raed is een oude schoonmaker op het vliegveld van Amman die zich uit de wereld heeft teruggetrokken nadat zijn vrouw is overleden – zijn zoon stierf al eerder. Hij poetst zwijgzaam het marmer en pendelt naar huis, waar hij thee drinkt, leest en naar het portret van zijn vrouw staart. Tot de weduwnaar een oude kapiteinspet in de vuilnisbak vindt en die impulsief opzet. De buurtkinderen zien hem voor een piloot aan, Raed besluit zijn boekenwijsheid om te zetten in fictieve pilotenavonturen. Arte, 20.15-21.55u.

District 9 (Neill Blomkamp, VS/N-Z/CAN/Z-A). Originele sciencefictionfilm met politieke inslag. Een miljoen aliens vegeteren bij Johannesburg in een township onder nieuwe Apartheid. De ‘shrimps’, garnalen, arriveerden eind jaren tachtig in een enorm ruimteschip, verloederd en hulpeloos. De mensheid hielp ze, maar nu moeten de aliens naar een tentenkamp ver buiten de stad. En dan gaat er wat mis. RTL7, 20.30-22.40u.

One Hour Photo (Mark Romanek, 2002, VS). Ongebruikelijke thriller met Robin Williams als grijze muis die in een fotozaak in een warenhuis werkt. Hij is zo eenzaam dat hij de foto’s van een van zijn beste klanten dubbel afdrukt en mee naar huis neemt, zich een familielid waant en ten slotte ingrijpt in het leven van die klant.RTL8, 20.30-22.20u.

He’s Just Not That Into You (Ken Kwapis, 2009, VS/D/NL). Romantische komedie met Ginnifer Goodwin als de naar een relatie hunkerende Gigi, die van barman Justin Long onderricht krijgt in het interpreteren van mannelijk gedrag. De mannen in deze film zijn onveranderlijk sukkels. Film is gebaseerd op zelfhulpboek van Sex & The City-medewerkers Liz Tuccillo en Greg Behrendt. Ook met Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Ben Affleck en Drew Barrymore. RTL5, 20.30-23.10u.

Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. Gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick. Nog steeds beter dan de dit jaar verschenen remake. RTL7, 22.45-01.00u.

Informatief

Indië-herdenking. Terugblik op de herdenkingsplechtigheid bij het Indisch Monument in Den Haag ter gelegenheid van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Ned.2, 19.00-19.35u.

The Flowerpot Gang. Eerste aflevering van serie waarin Anneka Rice, Phil Tufnell en Joe Swift overal in het land verwaarloosde stukjes grond omtoveren in buitengewone tuinen. BBC 1, 21.00-22.00u.

Braune Flecken. Documentaire over de toenemende gewelddadige acties tegen de Turkse gemeenschap door rechtse radicalen in het dal van de Wupper. Het begon met affiches op lantaarnpalen, provocaties op dorpsfeesten en Sieg Heil roepen, maar sinds een jaar wordt daadwerkelijk geweld gebruikt en manifesteren de vreemdelingenhaters zich steeds openlijker. Critici worden met de dood bedreigd, de politie aangevallen met traangas. In deze film zien we extremisten, slachtoffers, verontruste moeders en weifelende ex-extremisten in het stadje Radevormwald. Wat bezielt de jonge ultra-rechtsen? Wat doen hun ouders, buren en het stadsbestuur? ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Aux quatre coins du monde: une aventure new-yorkaise. Als Alice (Fanny Valette) naar New York vertrekt om daar haar vriendje Arthur (Ebon Moss-Bachrach) te bezoeken, duikt daar plotseling Antoine (Jonathan Zaccaï) op, met wie ze een avontuurtje heeft gehad. Om Arthur op een dwaalspoor te brengen verzint Alice ter plekke een smoesje. TV5, 18.35-20.00u.

Shine a Light. Concertfilm door Martin Scorsese uit 1996 van The Rolling Stones in het sfeervolle Beacon Theatre, New York. Met behalve krakers als Jumpin’ Jack Flash en Satisfaction ook onbekender werk, waaronder de bluessong Champagne & Reefer en zelfs het eerste nummer dat Jagger en Keith Richards ooit samen schreven, As Tears Go By. Die originele keuze haalt de band op een aangename manier uit de routine en toont de Stones op hun best: een pompende bluesband met een prettig ordinair randje, virtuoos vastgelegd door achttien camera’s. Tussendoor monteerde de regisseur een geniale keuze uit archiefmateriaal uit de tijd dat de Stones nog echt controversieel waren. Gastoptredens van Jack White, bluesman Buddy Guy en Christina Aguilera. ZDF, 00.45-02.40u.